Közérzet · 2016.03.24.

KÉRDŐÍV – Válaszok nélkül

Államtitkokat nem őriznek olyan szigorúan, mint a nagy elvárásokkal bejelentett konzultációs kérdőívet. A nagy csend okait nem tudjuk, ahogyan azt sem, a március eleji terjesztés miért késik, vagy éppen hogy mikor mondhatunk végre véleményt a tervezett nagyberuházásokról. Konkrét választ ezúttal sem kaptunk az önkormányzattól.

A városvezetés eredetileg 107 férőhelyes parkolóházat látott volna szívesen a Színházkertben. Tiltakoztak civilek, összefogtak az ellenzékiek egy helyi népszavazási kezdeményezés erejéig, majd ezt csillapítandó, bejelentette a veszprémi polgármester: nem kell ide népszavazás, jobb lesz nekünk egy kérdőív. S ha már konzultálunk, konzultáljunk rendesen, gondolhatták, belevették a listába az integrált városfejlesztési stratégia főbb elemeit a körforgalomtól az orvosi rendelők felújításán át az intermodális csomópontig, s az ötlet a hangzatos „Veszprém Megyei Jogú Város 2020-ig terjedő nagyberuházásainak társadalmasítása” nevet kapta. Az akkori elképzelések alapján már majdhogynem túl is lehetnénk az egészen, ugyanis februárban kellett volna a postaládákba érkeznie a kérdőívnek.

Aztán már mégsem akarták annyira ezt a parkolóházat. Olyannyira nem, hogy a közgyűlés módosította az eredeti költségvetést (a tervezésre szánt harmincmilliót „parkolófejlesztés a belvárosban” címmel hagyták jóvá a büdzsében), majd módosította a kérdőív szöveges részét is és a határidőket is csúsztatták, ugyanis az „arculati és képi megjelenés kialakítása” még zajlott. A februári közgyűlésen Porga Gyula polgármester közölte, várhatóan március 10-ig a postaládákba kerül. A kérdőívet azonban egyelőre senki se keresse.

Eddig kétszer „akadékoskodtunk” a kérdőívvel kapcsolatosan (itt és itt), konkrét kérdéseket tettünk fel. Először februárban kérdeztük meg, hol tart a konzultáció, akkor választ sem kaptunk. Most viszont érkezett egy rövidke levél, de okosabbak nem lettünk tőle, a városháza sajtósa azt javasolja benne, olvassuk el a januári közgyűlési határozatot – amelyet amúgy februárban módosítottak. Megtudtuk tőle azt is, hogy a „kérdőíveket minden veszprémi háztartásba eljuttatják”, és azokat a „a város forgalmasabb pontjain elhelyezett gyűjtődobozokba dobva” lehet visszaküldeni (majd ha lesz mit bedobni).

Egyre kíváncsibbak vagyunk arra, vajon mikor „társadalmasíthatjuk” a nagyberuházásainkat.

Drahos Nikolett


[fbcomments]