Közérzet · 2021.04.20.

Kérdőív: mi a véleménye a klímaváltozásról?

A Pannon Egyetem a Föld napja alkalmából egy nemzetközileg is egyedülálló anonim, online 16 kérdésből álló kérdőíves kutatást indít, amely a válaszadók éghajlatváltozással kapcsolatos természettudományos tudását és attitűdjét vizsgálja.

A kérdőívet bárki kitöltheti, aki felelősséget érez a jövő generációk életesélyei iránt, s aki véleményével támogatni kívánja a tudományos kutatásokat e témakörben.

A kérdőív április 22-étől elérhető. A közvéleménykutatás május 22-én zárul.


A klímaváltozás globális kérdés. Az ezzel kapcsolatos tudományos kutatásokat a világ vezető egyetemei végzik világszerte. Idehaza a Pannon Egyetem nyerte el az Éghajlatváltozási Multidiszciplináris Nemzeti Laboratórium pályázatot, melyet a jövő generációk iránt érzett felelősségvállalással és nemzetközileg is jegyzett tudományos felkészültséggel érdemelt ki. Ennek jegyében a 2021. évi Föld napja alkalmából a Pannon Egyetem az egész Kárpát-medencére és a világban elszórtan élő magyarok számára anonim, online kérdőívet tesz közzé, amelyet bárki kitölthet, aki válaszaival hozzá kíván járulni a nemzetközileg is egyedülálló, tudást és attitűdöt is vizsgáló tudományos kutatási projekt sikerességéhez. A projektben számos természet- és társadalomtudós vesz részt. Kiemelt szakmai partner az Ökológiai Kutatóközpont.

Dr. Gelencsér András akadémikus, nemzetközileg elismert légkörkutató, a Pannon Egyetem rektora elmondta:

– Nincs még egy olyan természeti jelenség, ami annyi érzelmet és vélelmet tud kelteni bennünk, mint a XXI. század egyik legnagyobb kihívásának tekintett klímaváltozás. De olyan sincs, amelyről az idősebb generáció az iskolapadban még csak nem is hallhatott, sőt még napjainkban is igaz, hogy e bonyolult jelenség csupán néhány kiragadott eleme szerepel egy-két iskolai tantárgy anyagában. A médiából mégis naponta ömlenek ránk a globális felmelegedésről, klímaváltozásról és annak következményeiről szóló hírek. E természeti jelenség igazi „médiacelebnek” számít, sőt a politika és a gazdaság döntéseit, ezáltal pedig mindennapi életünket is alapvetően meghatározza. Egyetemünk 2020-ban nyerte el a Klímaváltozási Nemzeti Labor tématerületet, amely komoly kihívás és felelősség is egyben. Épp ezért olyan kutatási projektet állítottunk össze és indítunk el most, melynek tudományos eredményei és megállapításai közvetlenül hozzájárulhatnak a globális klímaváltozás további vizsgálatához, egyúttal hasznosulhatnak a jövőben számos társadalmi szinten. Abban bízunk, hogy több ezren fogják kitölteni a kérdőívünket, ami lehetővé teszi a kutatói projekt sikerességét.

Az egyetem kutatói 16 kérdéssel tesztelik a válaszadók klímaváltozással kapcsolatos ismereteit és további kérdések során kíváncsiak a válaszadók szubjektív érzéseire, a felelősségről és a cselekvés lehetőségeiről alkotott véleményükre is. A vizsgálat nemzetközileg is egyedülálló abban az értelemben, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos természettudományos ismeretek felmérését az attitűd vizsgálatával kapcsolja össze.

A Pannon Egyetem az online kérdőívet minden olyan együttműködő partnere, civil szervezet, egyetem, egyéb szakmai szervezet számára elérhetővé teszi, amely fontosnak tartja saját közössége körében terjeszteni és megosztani azt.

A Pannon Egyetem, az Ökológiai Kutatóközpont és a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet egy online projektnyitó rendezvény keretében ismerteti az NKFIH–872–3/2020 Éghajlatváltozás Multidiszciplináris Nemzeti Laboratórium részleteit. A rendezvény időpontja: április 27. 10:00–12:10. A program elérési linkje.

Kép forrása: Shutterstock


[fbcomments]