Közérzet · 2016.05.19.

KÉRDEZZ-FELELÜNK – A takaróanyag függvényében

A királyszentistváni hulladéklerakóban minden tökéletesen rendben van, szabálytalanságnak nyoma sincs, kirívó hiányosságokat a vizsgálatok nem tártak fel, és Hartmann Ferenc a jövőben szíveskedjék „hivatalos, jogszerű, illetve hiteles helyről” beszerezni az információit – röviden így foglalható össze az Észak-balatoni Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. válasza. Arra a levélre válaszoltak így, amelyben Hartmann Ferenc, a Demokraták Veszprémért frakcióvezetője kérdéseket fogalmazott meg a telep működésével kapcsolatosan.

A képviselő tucatnyi kérdést tett fel a hulladék feldolgozásával, válogatásával, komposztálásával és a deponálás technológiájával kapcsolatosan, azt állítván, hogy szabályszegésekről szerzett tudomást. A helyszínen tapasztaltakról portálunk is közölt írást és fotókat is, ám úgy tűnik nekünk is káprázott a szemünk. „Cégünk a hatályos engedélyének megfelelően látja el feladatait” – áll a válaszlevélben, a kommunális hulladék átesik a technológiai kezelésen, kivéve „üzemzavar időszakában” – nagy valószínűséggel mi is éppen akkortájt járhattunk ott, mert madarak ezrei keringtek a depó fölött, ahol szerves hulladék hivatalosan nincs.

hulladéklerakó, KÉRDEZZ-FELELÜNK – A takaróanyag függvényében

Előírásszerű-e, hogy bontatlan, PET-palackokból álló bálákat halmoznak az egész lerakó területén? – kérdezte a képviselő, a válaszlevélből pedig kiderül, hogy „nincs a telepen bontatlan PET-palackból álló bála”. Viszont van „átmeneti bálázás” technológiai okok miatt, mert a bálatároló május végére készül el, addig viszont minden „hatósági engedélybe foglalt módon történik”.

A „véletlenszerűnél” több autógumi, veszélyes hulladék, például azbeszt nincs a telepen, áll a levélben, mert ha lenne, azt az alvállalkozó elszállítja, és a gépkezelő is köteles jelenteni, ha ilyesmit észlel. A takarás pedig – megnyugtató módon – „a rendelkezésre álló takaróanyag függvényében történik”. Rágcsáló sincs, mert a „létesítmények üzemeltetése az engedélyeknek megfelelően működik”, amit az ÁNTSZ tavaly decemberben ellenőrzött és „megfelelőnek tartott”.

hulladek5

A képviselő azon kérdésre, hogy van-e elegendő pénz a depónia működtetésére, ravasz válasz érkezett: „A működés költségeit nem a tulajdonos társaság fedezi.” Vajon miért nem reagált a cégvezetés az alkalmazottak által dokumentált szabálytalanságokra? – firtatta a képviselő, a cég pedig válaszolt: az árulkodó súlyos fegyelmi vétség miatt rendkívüli felmondással elbocsátott munkavállaló, de az ügyet kivizsgálták, és a „hatósági vizsgálat az engedélyben foglaltaknak megfelelő üzemeltetést erősítette meg”.

Megkérdeztük Hartmann Ferencet, elégedett-e a válaszokkal.

– Nem akarok  senkit befolyásolni, döntse el mindenki, hogy  megnyugtató volt-e a válasz – mondta.


[fbcomments]