Közérzet · 2021.12.07.

Képviselői javaslat: ingyenes helyi járat a 14 alattiaknak

A 14 év alattiak díjmentes utazásának bevezetését javasolja a helyi közösségi közlekedésben MSZPLMPPárbeszéd képviselőcsoportja.

– A veszprémi közgyűlés MSZP–LMP–Párbeszéd képviselőcsoportja indítványt nyújtott be a polgármesterhez annak érdekében, hogy a 14 év alatti veszprémi gyermekek a helyi tömegközlekedést 2022. szeptember 1-jétől az önkormányzat által biztosított (számukra díjmentes) bérlettel vehessék igénybe – mondta egy mai sajtótájékoztatón Hartmann Ferenc képviselő (MSZP). – Ezzel az intézkedéssel is elősegítenénk a korszerű közösségi közlekedés fokozottabb használatát, ami jelentősen csökkentheti a város útjainak zsúfoltságát, a környezeti terhelést. Tudjuk, hogy az előkészítő költségkalkuláció, a V-Busz Kft. üzleti tervének elkészítése, az önkormányzat részéről biztosítandó forrásigényének, lehetőségének megvizsgálása időt vesz igénybe, ezért javasoljuk a következő év 2022 szeptemberétől történő bevezetést.

Gerstmár Ferenc (LMP) hozzátette:

– Amikor arról beszélünk, hogy Veszprémnek a legélhetőbb városok között a helye, akkor az egyik kulcskérdés a közösségi közlekedés arányának növelése, illetve a személyautó-forgalom arányának csökkentése. Ha az általános iskolás gyermekek nagy részét nem autóval viszik a szüleik iskolába, hanem helyi járaton jutnak el a suliba, az csökkentheti a belváros forgalmát, de hozzájárulhat például a Deák Ferenc Általános Iskola körüli parkolási nehézségek enyhítéséhez is. A 2. választókerület képviselőjeként ez utóbbi ügyben van egy másik megfontolásra ajánlott javaslatom is: a Deák iskola mögött, a Görgey Artúr utcában, a használaton kívüli autóbuszöbölben útburkolati felfestéssel és táblákkal kialakítható olyan Kiss & Go parkoló, ahonnan rövid elbúcsúzást követően gyalogosan, biztonságosan juthatnak el az autóval érkező gyerekek az intézménybe.

A képen balról Hartmann Ferenc, jobbról Gerstmár Ferenc a sajtótájékoztatón


Hozzászólások

A hozzászóláshoz jelentkezzen be Facebook-fiókjába!