Kultúra · 2021.09.02.

Kenyérlelke Fesztivál az Óváros téren

A Kenyérlelke Fesztivál, a hagyományosan sütők egynapos megyei találkozója szeptember 4-én, szombaton lesz Veszprémben, az Óváros téren.

– A Kenyérlelke Fesztivál a hagyományosan kenyeret készítők legrangosabb találkozója hazánkban – mondtaTill Attila, az egyik alapító szervező. –  Az elmúlt hat évben mindig augusztus 20-án rendeztük meg Budapesten. A budapesti Kenyérlelke Fesztiválra az ország minden részéből érkeznek versenyzők és kiállítók, de látva az otthonsütők számának radikális emelkedését, úgy döntöttünk, kilépünk a főváros falai közül. Büszkék vagyunk rá, hogy idén a fesztivál a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat része lett.

kenyérlelke, Kenyérlelke Fesztivál az Óváros téren

A találkozó fő célja, hogy a kovászos kenyér szerelmeseit regionális szinten is összehozza évente egy nagyszabású családi rendezvény keretében, ahol megismerhetik egymást, kicserélhetik tapasztalataikat, és bemutathatják a nagyközönségnek termékeiket, illetve az otthonsütőknek rendezett versenyen, rangos gasztronómiai zsűri részvételével összemérjék tudásukat. A szervezők szeretnék visszaemelni a köztudatba az igazi kenyér fogalmát, annak elkészítési változatait és eredeti ízeit. Egyre divatosabb kenyeret készíteni otthon. A pandémia erősítette ezt a folyamatot. Mindemellett egyre szélesebb réteg érdeklődik a jó hazai alapanyagok iránt, sokan keresik a jó minőségű magyar lisztet, vajat, tejet, tojást.


– Büszkék vagyunk rá, hogy több olyan veszprémi kenyérkészítő is van már, akiknek a múltjában megjelenik a Kenyérlelke Fesztivál, mert korábban versenyeztek Budapesten az otthon sütők között – tette hozzá Till Attila. – Például a Derce pékbisztróból Papp Zsanett. A Mäkmoiselle pékség alapítójának édesanyja pedig baguette-kategóriában nyert pár évvel ezelőtt, és ennek a győzelemnek is szerepe volt a pékségük megnyitásában. Szeptember 4-én mindkét pékség kiállító lesz a veszprémi fesztiválon.

A rendezvényen kiállító veszprémi és Veszprém megyei pékségek mellett jelen lesz a budapesti Kenyérlelke Fesztiválon rendszeresen szereplő pékségek közül is jó néhány. A pékségek vezető pékjei Ormós Gabi (Jenői pékség/ Kovászlabor) vezetésével workshopokat tartanak a helyszínen. A fesztivál szervezői: Németh Áron,Till Attila és Vajda József pék, fesztiválalapító.

Minden további információ a rendezvény honlapján.

Kép forrása: Adam Horvath

[fbcomments]