Sport · 2021.07.22.

Kékszalag: 556 hajó szállt vízre

Ma reggel kilenckor rajtolt el 556 hajóval Európa legnagyobb vitorlás tókerülő versenye, a Kékszalag.

A magyar tengert a világ tengereivel a kék szalag köti össze. Anno ilyen színű szalaggal jelezték, hogy melyik hajó ért be először a kikötőbe. Az árbocdísz lett az először 1934-ben megrendezett itthoni vitorlásverseny elnevezése: Kékszalag. Ezen a kor leghíresebb sportolói vetélkedtek, népszerűsítvén a Balatont is.

Légvonalban nagyjából 160 kilométeres a versenytáv: Balatonfüred–Balatonkenese–Siófok–Keszthely–Balatonfüred. A szabályok szerint ezt 48 óra alatt kell megtenniük a versenyzőknek. Volt olyan szélcsendes év, amikor a győztes 40 óra alatt ért célba és az indulók felét kizárták. A Nemere cirkáló híres rekordját, a 10 óra 40 perces rohanást csak évtizedek múltán volt képes megdönteni egy modern, kétárbocos katamarán, a Fifty-Fifty 7 óra 13 perces menetidővel.

A csapatok egy része baráti társaság, de mindenki halálosan komolyan küzd. Jellemző a Kékszalag értékére: amikor a magyar filmek népszerű hőse, a Kossuth-díjas Zenthe Ferenc fiával állhatott a dobogó legmagasabb fokára, nemcsak megkönnyezte a győzelmet, de elárulta, titokban még Kossuth-díját is elcserélte volna ezért a győzelemért.

Kétszer is ugyanaz a női kormányos vezette legénység nyert Kékszalagot. 1940-ben és 1942-ben Kultsár Istvánné Gordon Evelyn irányította a Tramontana yachtot. A fedélzeten akkor a másik nem képviselői dolgoztak a kötelekkel, ám ma már jó néhány, kizárólag nők alkotta csapat is küzd az elemekkel. Az említett Tramontanát a Balaton legszebb hajójának tartják.

A Tramontana a világ legöregebb vitorlásai közé tartozik. 1910-ben építették, feltehetően 1912-ben érkezett a Balatonra. Öt évvel később Andrássy Mária grófnő nászajándékul kapta. Ma is a Kékszalag legeredményesebb hajója, legénysége eddig hét alkalommal nyert.

Fotó: balatonfured.hu


Hozzászólások

A hozzászóláshoz jelentkezzen be Facebook-fiókjába!