EKF / Kultúra · 2022.12.14.

KAVICSFOGÚ ÁLTEKNŐS – Ízig-vérig veszprémi

Nincs még egy olyan város a világon, ahol ennyi ábrázolása lenne a kavicsfogú álteknősnek, ezt a példányt viszont a szakma is hitelesnek ismeri el – mondta mosolyogva Katona Lajos Tamás, a Bakonyi Természettudományi Múzeum geológusa Veszprém új köztéri szobrának avatásán a Kiskőrösi ABC előtti téren.

Lugossy László szobrászművész alkotását népes közönség előtt leplezte le Heiter Sándor, a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör elnöke és Porga Gyula polgármester. Utóbbi köszöntőjében elmondta, hogy a szoboravatás a jeruzsálemhegyi közösség erejét jelképezi, példát mutatva a városlakók összességének is. A baráti kör elnöke felidézte, hogyan született meg a szoborállítás gondolata, amivel rögtön a Veszprémben élő Lugossy Lászlót keresték meg. A megvalósítást az önkormányzat is támogatta. A kivitelezés költségeit közel kétszázötven magánszemély közadakozásával, helyi cégek segítségével és a VEB 2023 pályázati támogatásával sikerült előteremteniük.

A bakonyi kavicsfogú álteknős Katona Lajos Tamás előterjesztésének köszönhetően a veszprémi értéktárnak is részét képezi. Hogy mitől olyan különleges és miért annyira veszprémi, arról a geológus mesélt röviden az egybegyűlteknek. A késő triászban, 210-230 millió évvel ezelőtt, az itt hömpölygő tengerben élt. Első maradványait bányászok találták meg és Laczkó Dezső gyűjtötte be a Jeruzsálemhegy területén, a mai tűzoltóság közelében. Rekonstruált koponyájának másolatát a szoboravatás közönsége is megtekinthette. Megtudtuk, hogy a hatalmas megmunkált kő szintén a közelből, a kádártai kőbányából származik, amiért a Kötés Kft. ügyvezetőjét, Sárdiné Csipszer Erikát illeti köszönet.


A kavicsfogú a gyerekek fantáziáját is megmozgatta. A formázd meg Dezsőkét címmel kiírt pályázatra tizenhárom ifjú alkotó készített el tíz pályaművet. Munkájukat oklevéllel köszönték meg a szervezők. Lugossy László legújabb veszprémi alkotása maga is gyermekbarát. Hiteles, kedves és méreteinél, tömegénél fogva biztonságosan használható egy kis üldögélésre, simogatásra, családi fényképezkedésre is.

Vezető képünkön: Heiter Sándor, a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör elnöke és Porga Gyula polgármester leplezte le az alkotást. Fotók: a szerző


2 hozzászólás

  1. Földesi Ferenc szerint:

    Valóban gratuláció illeti meg minden személyt, aki ezen munkálkodott. A cikk említi is őket, sokakat név szerint. Sajnálatos, hogy kimaradt ebből a névsorból Bontó László, aki felkutatta (Katona Lajos szakmai mentorálásával) a hiányzó infókat, azt megírta (Bontó László: A mi kavicsfogúnk. Placochelys placodonta, a Veszprémben felfedezett kavicsfogú álteknős) és a VESZPRÉMI SZEMLE megjelentette. Vajon e nélkül hányan emlegetnék most?
    Fefe

    • S. Bonnyai Eszter szerint:

      Kedves Ferenc! Köszönjük az értékes hozzászólást! Minden információval gazdagodik a mi kavicsfogúnk története .

[fbcomments]