EKF / Kultúra · 2022.10.17.

KÁVÉHÁZAK ÉJSZAKÁJA – Összművészeti kulturális fesztivál

A Kávéházak éjszakája október 20. és 22. között 18 helyszínen több mint harminc programmal várja az érdeklődőket. Az összművészeti kulturális fesztiválon színházi, irodalmi, zenés-irodalmi programok mellett work shopok, kóstolók és gyerekprogramok lesznek.

Többéves budapesti sikere után – Veszprém Európa Kulturális Főváros 2023-nak köszönhetően – tavaly indult útjára a Kávéházak éjszakája a városban. Idén a klasszikus, illetve klasszikus-kortárs irodalom köré szerveződtek a programok. Udvaros Dorottya Ady és Pilinszky, Szervét Tibor Hamvas Béla szellemi utazásait megelevenítő önálló estjeit láthatja a közönség. Nemes-Nagy Ágnes centenáriuma alkalmával Szabó T. Anna részvételével állítottak össze programot a szervezők. A veszprémi Kávéházak éjszakáján debütál József Attila Szabad ötletek jegyzékéből írt előadói estje. Ennek premierje a Fricska Szeparéban, főpróbája pedig – egy szélesebb közönség számára is alkalmas helyszínen – a Hangvillában lesz.

Kulturális találkozóhelyekké válnak Veszprém klubjai

A fiatalabb korosztályra gondolva Prieger Zsolt (Anima Sound System) jön Veszprémbe, ahol Hamvas Dub-techno koncert és buli lesz a Teremben. A kortárs irodalom szerelmesei Szabó T. Anna és Dragomán György íróházaspár életébe, gondolataiba nyerhetek bepillantást a Fricskában. (Erre a rendezvényre már ne is próbáljanak regisztrálni, mert rég elfogytak a helyek!) Számos megzenésített kortárs vers-program várható a helyszíneken, mint például Lengyel Tamás és Csorba Lóci estje. A szervezők ígérete szerint a tavaly betegség miatt elhalasztott SAIID fellépést is pótolják a Papírkutyában.


– A Kávéházak éjszakája a találkozásokról szól – mondta Varga Richárd, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projektmenedzsere. – A XX. század első évtizedeiben, a klasszikus kávéházi irodalom időszakában sem feltétlenül azért mentek az írók a Japánba vagy a New York Kávéházba, mert csak és kizárólag ott tudtak verset, novellát vagy újságcikket írni. Sokkal fontosabb volt a társaság, az inspiráló beszélgetések, a tréfák, a kultúrával átitatott és együtt eltöltött idő. A VEB2023 Európa Kulturális Fővárosa program fontos célja, hogy Veszprém kávéházai, klubjai és bisztrói időről időre hasonló szellemiségű kulturális találkozóhelyekké váljanak. Ezen törekvéseink közé tökéletesen illeszkedik az október végi Kávéházak éjszakája programsorozat is.

Idén is lesz kávéháztörténeti séta

A zenei műfaj sokféleségét a helyszínek atmoszférájához igazították a szervezők. Cseh Tamás megzenésített verseitől a blueson át a latin ritmusokig a legkülönfélébb zenei stílusok adják a hátteret egy jó beszélgetéshez a helyszíneken. Szombaton a családoknak is készülnek kulturális programmal, ahol a legkisebbeket várják. Az irodalmi programoktól a családi süti- és marcipánkészítésen át a kerámiabögre formázásáig számos program közül válogathatnak a gyerekek. Idén is lesz – az egykori és mai kávéházakat lajstromba vevő – kávéháztörténeti séta.

– Rendezvényünkkel azt szeretnénk megmutatni, hogy az összefogás ereje, a kávéházasok egy rendezvényen való megmutatkozása még inkább láthatóvá teszi azt a sokféleséget, melyet a magyar tradicionálisan erős “kávéházi kultúra” jelent. A kávéházi körülmények közé szervezett programok pedig lehetőséget teremtenek az irodalom, a zene átélésére barátaink, szeretteink társaságában – fogalmazott Serfőző Krisztina, az esemény főszervezője.

Különleges ajándékkal készülnek a szervezők

A szervezők felhívják a figyelmet, hogy a programok egy része regisztrációhoz kötött. Mivel a helyszínek befogadóképessége korlátozott, és a helyfoglalás érkezési sorrendben történik, a kiválasztott programra érdemes időben érkezni, illetve a helyszínen érdeklődni a program várható telítettségéről. Amennyiben a program telt házas, a széles programkínálat és a helyek közelsége lehetőséget nyújt más programon való részvételre.

Idén a programokon részt vevőknek különleges ajándékkal készülnek a Kávéházak éjszakája szervezői:

– A programok alatt mindenki a vendégünk egy eszpresszóra vagy egy cappuccinóra – mondta a főszervező.

A részletes programokról a rendezvény weboldalán, illetve Facebook-oldalán érdeklődhetnek a résztvevők.

Megnéztük a rendezvény honlapját, és sajnálattal tapasztaltuk, hogy az események egy részére már nem lehet bejutni, mert közben telt házasak lettek. Kérjük olvasóinkat, hogy tájékozódjanak, mielőtt elindulnak bármelyik előadásra!

Fotó: paramountkcoffee.com

Kép forrása: Getty Images

[fbcomments]