Életmód · 2022.06.30.

KATASZTRÓFA – Térkövekbe fulladunk

Térkövek vs. fák: hamarosan megsülünk a városokban címmel közöl írást a szabadeuropa.hu Jakab-Aponyi Noémi és Németh Dóra tollából. Az írás interaktív infografikákkal teszi érzékelhetővé, fák nélkül milyen mértékű katasztrófa elé nézünk.

A többi között megtudjuk, hogy milyen a fákkal borított területek aránya az európai fővárosokban, mennyit hűtenek a városi fák. Meglepő adatokat olvashatunk arról, hogy mely európai városok lesznek várhatóan sokkal melegebbek. Infografika tanúskodik a fákkal borított területek arányáról az európai fővárosokban: Oslo és Bern után, Ljubljana a 3., Zágráb az 5. Budapest 18. helyen. Katasztrófa, miként változik az átlaghőmérséklet Magyarország régióiban. Bár sokszor hallottuk, hogy Veszprém valóságos arborétum, a kimutatások szerint Veszprém lakosságának a 49,21 százaléka olyan helyen él, ahol nincs jelentős zöldterület a közelben. Vagyis azok aránya, akik a lakóhelyüktől 300 m-en belül nem férnek hozzá zöldterülethez.

Magyarország rossz irányba tart, az előrejelzések szerint száraz, aszályos nyarak várnak ránk, így nemcsak Dél-Európában, hanem számos más európai régióban. Az öntözés egy ideig segíthet fenntartani a fák és egyéb a növények hőcserélő funkcióját, de a jövőbeli vízhiány miatt öntözni sem tudunk majd, a katasztrófa megelőzésére is alig van esélyünk. A városainkra pedig nagyon is ráfér(ne) a hűtés, mert nyaranta egyre forróbbak lesznek. A tavalyi év volt a valaha mért hatodik legforróbb a Földön.


Fotó: Nagy Lajos


1 Response

  1. Tóth J. Károly szerint:

    Kossuth utca és környéke betonozva, kövezve, nehogy a víz be tudjon hatolni a talajba, inkább irány a csatornahálózat. Üzlet alig, vásárló alig. Mindenütt hőséget sugárzó felületek! Kitalálta ezt így ki? Emelje fel kezét!

[fbcomments]