Közérzet · 2022.07.12.

KATA – Százezreknek kell váltaniuk

Hétfőn benyújtották, kedden vitáztak róla, és pár órás vita után a parlament meg is szavazta a kata módosításáról szóló törvényt. Ennek értelmében szeptembertől a katások csak magánszemélyeknek dolgozhatnak majd – írja a telex.hu.

A módosítás a körülbelül 400 ezer katás vállalkozó közül több mint 300 ezret érint. Ők vagy átállnak más adózási nemre, vagy felhagynak korábbi munkájukkal. A törvényjavaslat vitájával párhuzamosan Budapest több pontján is spontán tüntetések alakultak ki. A demonstrálók lezárták a Margit hidat és az Erzsébet híd egy részét is.

A keddi parlamenti vitán a kormánypártok azzal érveltek, hogy a katát eredetileg egyéni kisvállalkozóknak találták ki, de később egyre többen kezdték el azt bújtatott foglalkoztatásként használni. A törvény szigorítására így szerintük azért van szükség, hogy az tényleg azokra vonatkozzon, akikre eredetileg kitalálták.


A törvényjavaslatot benyújtó Tállai András szerint a módosításra az „arányos közteherviselés elve” miatt van szükség. Akinek nem tetszik az új rendszer, az választhatja az átalányadós rendszert vagy épp a kisvállalkozói adót is. A fideszes Illés Boglárka szerint a bújtatott foglalkoztatásról szóló aggályaikat erősíti meg, hogy 2019-ben és 2020-ban a katára váltóknak már több mint a fele volt olyan, aki korábban munkavállalóként dolgozott.

Az ellenzéki pártok szerint ugyanakkor a törvénymódosítás több százezer magyar család megélhetését sodorhatja veszélybe. A parlamenti felszólalók elmondták: a bújtatott foglalkoztatás valós probléma, azt azonban másképp kellene kezelni, nem a teljes adónem átalakításával.

A képviselők számos példát hoztak arra, hogy kisvállalkozók most párhuzamosan dolgoznak magánszemélyeknek, cégeknek és intézményeknek. Az ő üzleti modelljük a törvénymódosítással szeptembertől ellehetetlenül. Kiemelték azt is, hogy ezzel több százezer magyar dolgozó kényszerülhet arra, hogy adót csaljon, vagy végleg lehúzza a rolót.

A kata nevű adónem 2013 elejétől volt elérhető. A korábbi egyéni vállalkozói adóknál egyszerűbb, átláthatóbb és „fehérebb”, azaz az adócsalást is csökkentő megoldást kínált a használóinak. Az adónem azonnal nagyon népszerű lett az egyéni vállalkozók körében. Később sokan különböző gazdasági tevékenységeik kombinálására is használni kezdték.

A kormány a megszavazott törvényjavaslattal gyakorlatilag egyik napról a másikra végezte ki a katát. A most elfogadott módosítás legalább 300 ezer ember pénzkeresési modelljét teszi tönkre. És bár egy részük valószínűleg a szoros határidővel együtt is meg fogja tudni oldani az átállást valami más adónemre, több tízezren biztosan lehúzhatják a rolót szeptembertől.

A telex.hu a témáról itt ír.

Fotó: telex.hu


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]