Szórakozás / Kék / Közérzet / Kultúra · 2015.06.07.

Karikás hülyeségek

Nagyon szomorú vagyok. Mert a hülyeség nem gyógyítható.

Ez idáig eléggé sztoikusan viseltem el a sárga körös figyelmeztetéseket a képernyőn, mondván, amúgy sem valók semmire, legfeljebb a csatorna jelzése mellett még valami  takarja a kép sarkát.


Vegyük úgy, hogy vagyunk olyanok, akik komolyan fogják fel a nagy nemzeti (tévé)testvér igyekezetét. Okos emberek, valahol láthatatlanban, felülről gondoskodnak a nemzet szellemi egészségéről, s minden kétséget kizáróan tudják, hogy  12, 14 vagy 16 éves gyermekeinknek éppen az való (vagy nem való), amit ajánlanak. Ezért aztán csemetéinket letiltják például az operaházi koncertről. Nehogy megártson nekik. Vagy éjfél után kettőkor közlik a nézővel, hogy a műsor 12 éveseknél fiatalabbaknak nem ajánlott, a délután 4-kor sugárzott  műsort pedig csak  16 évesnél idősebbeknek ajánlják.

Nem ajánlotta a Nagy Testvér a hitleri Németország felvirágzásáról és bukásáról  szóló dokumentumsorozatot sem a 16 évnél fiatalabbaknak. Vajon miért nem kéne megnéznie a 15 évesnek egy történelmi tényeken alapuló dokumentumfilmet? A minap a Duna Tévé Oliver Stone JFK című, többszörös Oscar-díjas filmjét sugározta –16 éven felülieknek. Kennedy elnök meggyilkolásának aprólékosan körüljárt (és elhallgatott) történetét vajon miért ne nézhetnék meg a 16 évnél fiatalabbak is?

Aranyos karikás történet a Rózsák háborúja című, rendkívül bizarr tartalmú film, még az igen edzett nézőket is megviseli, ugyanis a főszereplő házaspár (Michael Douglas és Kathleen Turner) a film első percétől az utolsóig marja egymást. Ádázul veszekednek, vitatkoznak a vagyon körül, meggyilkolják egymás háziállatait, szadista módon tépik, nyúzzák, kínozzák egymást, míg végül a családi idill kettős gyilkossággal végződik, sikerül nekik egymást legyilkolni. Éppen egy 12 esztendősnek való téma a házasság rejtélyeiről.

A 12 esztendősek a minap tovább gyarapíthatták ismereteiket a házasság tudományából az Amit még mindig tudni akar a szexről című film nyomán: David Frankel rendező  rávilágított az „áll” vagy épp „nem áll”  helyzetre a szex körül, egy ötvenes-hatvanas éveit taposó, kissé befásult házaspár háza táján (Meryl Streep és Tommy Lee Jones), akik befizetnek egy igen szókimondó párterápiára. Így a tizenkét esztendőseink is szurkolhattak a korosodó hölgynek, hogy sikerüljön már neki végre orálisan kielégíteni a morgós férjét – egy mozi nézőterén.


[fbcomments]