Kultúra · 2021.11.03.

Karátson Gábor: Illusztrációk Goethe Faustjához

Karátson Gábor grafikus Illusztrációk Goethe Faustjához című kiállításának megnyitója november 13-án, szombaton 11 órakor lesz a Művészetek Háza Veszprém/Dubniczay-palota Várgalériájában (Vár u. 29.).

Köszöntőt mond Tardy-Molnár Anna, a MANK ügyvezető igazgatója és Kilián László, a Művészetek Háza Veszprém igazgatója. A kiállítást Bellák Gábor, a kiállítás kurátora nyitja meg. Közreműködik Vándorfi László színész, rendező, a Pannon Várszínház igazgatója.

Karátson Gábor (1935–2015) a XX. századi magyar képzőművészet legsokoldalúbb alkotóinak egyike volt. Író, műfordító, filozófus, orientalista, környezetvédő, nem utolsósorban festő és grafikus. Grafikusi életművének legnagyobb műve Goethe Faustjának az illusztrálása volt.


Az Európa Kiadónál 1980-ban megjelent két kötet 64 akvarellje és ceruzarajza Goethe nagylélegzetű művének egészen egyedi értelmezését nyújtja. A színes és monokróm lapok Goethe színtanának és színelméletének megfelelően, a színek szimbolikája révén elevenítik meg a drámai költemény egyes szakaszait. A színes Faust ráadásul teljesen egyedülálló a művészettörténet klasszikus, fekete-fehér Faust-illusztrációinak sorában is.

A kiállítás a hatvannégy képen kívül elsőként mutatja be Karátson 1969-ben, szintén a Fausthoz készült tizenhárom linómetszetét is. A kiállítást az illusztrációk alapjául szolgáló Faust-idézetek, s a művészről készült fényképek egészítik ki.

A kiállítás a Karátson Gábor Archívum és Kutatóműhely művészeti programjaként jött létre.

A kuratórium tagjai: Granasztói Szilvia, Karátson Dávid és Karátson János.

A tárlat 2022. január 9-ig tekinthető meg.


[fbcomments]