Kultúra · 2015.12.16.

Karafiáth Orsolya nem szereti a karácsonyt

Karafiáth Orsolya nem szokott ajándékozni karácsonykor, nem szereti ezt az egész felhajtást, ami kialakult az ünnep körül. A kivilágítós giccsparádé neki sok. „Inkább járok vendégségbe, mint hogy hozzám jöjjenek” – fűzte hozzá műsorvezetői kérdésre, provokációnak is szánva. Nem is gondoltuk volna másként az extravagáns költőnőről, a magyar irodalom Lady Gagájáról, aki többek között arról híres, hogy mindenről nyíltan beszél, mert ahogyan ő mondja, neki ez a missziója.

A művészetnek és a társadalomnak önmagáról kialakított képét előszeretettel kritizáló költőnő a Veszprémi Művész Céh adventi műsorának volt az exkluzív vendége Oberfrank Pál színművésszel, Praznovszky Mihály irodalomtörténésszel és Czuczor Sándor európai jószolgálati nagykövettel együtt Paloznakon. Czuczor Sándor faggatózására az esztétika határai közül régen kiszabadult  költőnő elárulta, jobban szereti a szeptembereket, konkrétan azért, mert kilencedik hónap 19-én született. Karácsonyra inkább elutazik. Így találkozott a repülőtéren a múltkor az első magyar tűzoltónővel, aki szintén elmenekült otthonról, inkább ne is lássa azt az irtózatos tűzveszélyt, amelyet a lépten-nyomon égő gyertyák, villódzó fények, rosszul bekötött huzalok okoznak. Mivel  Karafiáth Orsolya anglomán (meg ha jól tudjuk, a húga ott él, oda ment férjhez), előfordul, hogy  Angliában  éri a karácsony.


„Horrorisztikus látványt nyújtanak az angol falvak a házfalakon mászó, életnagyságú, kitömött Télapókkal. Giccsfényben úsznak a házak. Képesek vagyunk faluról falura járni, csak azért, hogy röhögjünk rajtuk” – mesélte. S aztán még mielőtt szégyenkezve hozzáfogtunk volna a karácsonyi fények leszedéséhez, áttért kedvenc témájára, a rock’and’roll-királyra, merthogy az átöltözőművész költőnő egy ideje már Elvis Presley-imitátor, nemcsak a dalait, hanem az öltözékét és az életmódját is szívesen másolja. Így aztán számára nincs is gyönyörűbb annál, mint „mogyoróvajas hamburgert enni az ágyon elnyúlva, a tükörmennyezetes szobában”. Mit mondhatott volna erre az almádi angol–magyar gimnázium egykori igazgatója: „Elvis for President!” Régóta őriz ezzel a felirattal egy relikviát, amelyet most odaígért a költőnőnek.

Rengeteg minden történt még a – Czeglédy Ákos polgármesternek hála – Paloznakon befogadást nyert Veszprémi Művész Céh adventi műsorában. Veszeli Lajos céhmester szervezőként és ceremóniamesterként pörgött ezerrel. Kuti Csabát, a megyegyűlés egykori elnökét kérte fel, nyissa meg a céh adventi kiállítását a paloznaki galériában, közben elmesélte, annak idején olyan jó kapcsolata volt a művészcéhnek a megyével, hogy egyszer még pinceszerre is meghívta az elnök a tagságot.

Igazi meglepetést dr. Naményi Miklós tüdőgyógyász főorvos okozott, aki népszerű áriákat adott elő nagy átéléssel

Igazi meglepetést dr. Naményi Miklós tüdőgyógyász főorvos okozott, aki népszerű áriákat adott elő nagy átéléssel

Emlékezetes pillanata volt még a műsornak Kisnémeth Ferenc képzőművész fellépése, aki megzenésített verseket adott elő. Igazi meglepetést dr. Naményi Miklós tüdőgyógyász főorvos okozott, aki népszerű áriákat adott elő nagy átéléssel, L. Kovács Ildikó zongorakíséretével. Felcsendült az Ave Maria, Schuberttől A határkő, de a legjobban Donizetti Szerelmi bájitalának csodadoktorán szórakozott a közönség, és itt jutott kifejezésre a főorvos kiváló humorérzéke. Mintha csak mai alternatív gyógyászok reklámszövegét hallottuk volna.

Zsúfolásig megtelt a paloznaki Szent József Ház ezen a délutánon, volt szendvics, forralt bor, és el ne felejtsük, bemutatták a Balaton témájára versekből és festmények reprodukcióiból szerkesztett, Ki fejti meg a titkát? című képeskönyvet. Többek között Szabó Lőrinc, Illyés Gyula, Simon István, Weöres Sándor, Szinyei Merse, Egry, Bernáth Aurél alkotásai szerepelnek benne.


[fbcomments]