EKF / Kultúra · 2022.03.27.

KARAFFA – Minden pályaművet bemutatnak

2023-ban nemcsak Veszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa, de Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját is ünnepeljük. Ez alkalomból a Pannon Várszínház meghívásos drámapályázatot hirdetett Petőfi Karaffa című drámatöredékének befejezésére.

A mindössze 15 gépelt oldalnyi töredéket a pályázók szabadon kezelhették. A pályázat kiírója sem műfaji, sem terjedelmi kötöttséget nem írt elő. A pályázat díjazottjai: Márton László, Szálinger Balázs és Fabacsovics Lili. A két első helyezett díja 1,2 millió, a harmadik helyezetté 600 ezer forint. Rajtuk kívül Darvasi László és Darvasi Áron, Dézsi Fruzsina, Háy János, Kovács Dominik és Kovács Viktor, O. Horváth Sári, Terék Anna, valamint Zalán Tibor kaptak meghívást a pályázatra. A beadott műveket a Dobák Lívia dramaturg, Nánay István színikritikus, Géczi János költő, Vándorfi László rendező összetételű zsűri bírálta el.


A sajtótájékoztató résztvevői: Varga Richárd, a Veszprém–Balaton 2023 EKF program kulturális projektmenedzsere, Ovádi Péter országgyűlési képviselő, Hegedűs Barbara alpolgármester, Géczi János költő, zsűritag, Nánay István színikritikus, zsűritag, Dobák Lívia dramaturg, zsűritag, Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója, zsűritag és Gecs Mónika, a Pannon Várszínház marketingmenedzsere

A Pannon Várszínház úgy döntött, hogy valamennyi művet bemutatja. 2023.február 18-án Szálinger Balázs drámájának nagyszínházi, 2023.ferbuár 19- én Háy János művének stúdiószínházi bemutatójára várják majd a nézőket. A többi nyolc pályamű a Pannon Várszínház 16. Tavaszi Fesztiválján felolvasószínházi vagy egyéb formában kerül közönség elé. Mind a tíz pályamű megjelenik kötetben is, Géczi János szerkesztésében, a Kalligram kiadó gondozásában.


A projekt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával valósul meg.

A vezető képen a drámapályázatra meghívott írók egy csoportja. Balról jobbra: Kovács Dominik, Kovács Viktor, Márton László, Szálinger Balázs és Fabacsovics Lili. Fotók: Gáspár Gábor/Pannon Várszínház


[fbcomments]