Közérzet · 2016.11.30.

KARÁCSONY – „Azt játszottuk, hogy vacsorázunk”

Vajon odafigyelünk-e a plakátok, óriásplakátok üzeneteire akkor is, ha azoknak nincs politikai tartalmuk, vajon észrevesszük-e, ha egy aprócska segélykiáltás olvasható rajtuk? Ha nem pompáznak színesen, nem csillognak-villognak, hanem elénk tárják feketén-fehéren a zord és kegyetlen valóságot?

Vajon hányan vették észre közülünk a plakátot, amelynek üzenete szívbe markoló és egyben megrázó, hányan gondolkodtunk el az üzenetén, miközben a piros lámpánál várakoztunk a Cholnoky és Budapest út kereszteződésében? Vagy éppen az ország 250 kereszteződésének egyikében?

„Azt játszottuk, hogy vacsorázunk” – mondja a plakáton Máté, a szőke kissrác, aki arra hívja fel a figyelmünket, hogy ma Magyarországon 300 ezer gyermek éhezik. Az országos plakátkampányt a Gyermekétkeztetési Alapítvány (GYEA) indította, Kromek Henriettet, a szervezet elnökét kérdeztük.

– Karácsonyi plakátkampányunk egy hete tart, a plakáthelyeket adományként kaptuk. Az ország egész területén, nagyvárosokban helyeztük ki őket, a legtöbbet a fővárosban. Érkeztek már visszajelzések, nagyon meghatónak és figyelemfelkeltőnek találják az emberek. A célunk is ez volt, minél egyszerűbben és látványosan felhívni a figyelmet arra, hogy hazánkban  rengeteg olyan gyermek van, aki a téli szünetben és szenteste az adományozók segítsége nélkül nem jutna ételhez – mondja az elnök asszony.

A GYEA 23 évvel ezelőtt létesült, azóta segíti a nélkülöző gyermekeket. Az elmúlt évek során 500 településen több tízezer rászoruló számára 23 millió kilogramm tartós élelmiszert juttattak el, emellett országos gyermekrendezvényeket szerveztek, karácsonyi élelmiszercsomagokat osztottak, tehetséges gyermekeknek segítenek képességeik fejlesztésében.

–  Magyarországon ma a gyermekek 25 százaléka él szegénységben, számuk több mint 400 ezer fő.  Kétszázezer gyermek alultáplált, ami azt jelenti, hogy nem jutnak megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékhoz. Ötvenezer magyar kisgyermek pedig szó szerint éhezik!  Sajnos az a tapasztalatunk, hogy a rendkívül összetett probléma évről évre egyre súlyosabbá válik, hiszen az a gyermek, aki nem táplálkozik megfelelően, legyengül, megbetegszik. A család nem tudja kiváltani a gyógyszereket, így a gyermek nem tud meggyógyulni. Ezáltal nem jut el az iskolába, lemarad, lassan kizárja magát a társai közül. Fogy az esélye, hogy beilleszkedjen a társadalomba, egész életében segítségre szorul. Ez egy ördögi kör, amelyből csak összetett megoldásokkal tudnánk kiemelni a gyerekeket – mondja Kromek Henriett, aki szerint a szegénység szinte az ország egész területén tapasztalható, de az ország keleti részében, illetve a határ mentén a legnagyobb a gond, valamint sok olyan kis zsákfaluban, ahol eleve elszigetelten élnek az emberek.

Megtudtuk, hogy a Gyermekétkeztetési Alapítvány támogatói – több mint 20 000 magánszemély – átlagosan évi háromezer forintot adományoznak a rászorulók megsegítésére, közel háromezer vállalkozás átlagosan 10 ezer forintot utal át a nyomorban élő gyermekeknek szánt adományokra, a magyar állampolgárok tavalyi jövedelemadójának egy százalékából pedig 50 millió forint támogatást kapott az alapítvány.

– A jótékonykodásnak, önkéntes segítőmunkának főleg tőlünk nyugatabbra van nagy múltja és jelentősége az úgynevezett celebek, hírességek körében. Az elmúlt években már nálunk is sok híresség állt az ügyünk mellé, segítettek személyesen, gyűjtésekben, figyelemfelkeltéssel és minden módon, ahogy lehetséges volt.

Az ünnepek közeledtével sokan fogékonyabbak a jótékonykodásra, az elesettek megsegítésére. Megkérdeztük, ők hogyan tudnak kapcsolatba lépni az alapítvánnyal, mi a módja az adományozásnak, terveznek-e kitelepülést, gyűjtést?

–  Adományozni postai csekken történő befizetéssel lehet, valamint banki utalással, OTPay mobilfizetéssel, adónk 1 százalékának felajánlásával. Elfogadunk élelmiszer-adományokat is, főleg tartós élelmiszereket. A jövő évre tervezünk országos élelmiszergyűjtést, reméljük, Veszprémben is találkozhatunk már meglévő és jövőbeni adományozóinkkal. Abban is reménykedünk, hogy egyre több jó szándékú ember csatlakozik közösségünkhöz, amely – az alapítványunk által – a lehető legtöbb rászoruló gyermeknek nyújthat segítséget. Szeretnénk együtt igazi karácsonyi hangulatot varázsolni az olyan csöppségek számára, akiknek eddig talán sosem lehetett részük az ünneplésben, az igazán finom falatokban és az izgatott várakozásban.

[stextbox id=”grey”]

Gyermekétkeztetési Alapítvány,1203 Budapest, Mária u. 3.

Tel.: 06 1 283 2510, bankszámlaszám: 10300002–10350923–49020011

Adószám: 18049842-2-43

www.gyea.hu

[/stextbox]


[fbcomments]