Közérzet · 2023.08.11.

KÁOSZ – Aranyásó szakkör meg a népakarat

Hallgatom a P. Mobil együttes legendás dalát, az Aranyásó szakkör címűt. És azonnal beugrik, hogy ilyen most is van Magyarországon!

Hiszen Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke a hazánknak járó – de visszatartott, feltételekhez kötött – uniós milliárdokról érdeklődve azt kérdezte Brüsszeltől: Hol a pénz?

A legfrissebb kutatások után rátaláltak 27 milliárdra, amely a tengeren ringatózott, ez Mészáros Lőrinc oligarchájának új jachtja.  A külgazdasági és külügyminiszter, Szijjártó Péter szintén a pénzt keresi nyilvánosan, ugyancsak Brüsszeltől tudakolva. Arra kíváncsi, hogy az unió tételesen mire költötte el a hősies honvédő háborúban védekező Ukrajnának nyújtott támogatást. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is lelkesen keresi a pénzt. Ő leginkább azt akarja tudni, hol van és mire lett felhasználva a 13 éve hozzánk bezúduló euromilliárdok tetemes része. Ő a legnagyobb, legsikeresebb kutató, csak egy másik szakkörben. Igazi csodákra lelt már.

Persze mások is feltették a kulcskérdést egyéb ügyekben. Az Aranyásó szakkör tagjaként Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője Budapest főpolgármesterét monitorozza a fővárosban elköltött milliárdok ügyében. Karácsony Gergely pedig a kormányt ostorozza, hogy miért nem kapják meg a Lánchídra megígért milliárdokat. De azt a teljes összeget is kéri, amit a fővárosi kerületeknek ígért az Orbán-kormány a kerületi orvosi rendelők diagnosztikai fejlesztéseire. Cserébe az atlétikai világbajnokság megvalósulásának támogatásáért, amely egy hét múlva kezdődik Budapesten. Igaz, a pénzcsapot résnyire megnyitották, néhány kerületben történtek is fejlesztések, de azóta se pénz, se fejlesztés.

Legalábbis a mai napig ez volt a helyzet. Ugyanis tegnap az éjszaka leple alatt lezárultak a tárgyalások, amelyek az atlétikai világbajnokság megrendezésének feltételeit tartalmazó főváros–kormány-megállapodás érvényre juttatását célozták. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Orbán Viktor felhatalmazásával írásban is megerősítette, hogy a kormány betartja a megállapodást, jelentette be közösségi oldalán Karácsony Gergely.

Közben kibontakozóban van egy népi kezdeményezés, ami arról szól, hogy Budapest főpolgármesterére a vidéken élők is szavazhassanak. Mert a Fidesz–KDNP szimpatizánsai nehezen viselik, hogy öt éve elbukták a főpolgármesteri posztot és jó néhány kerületet a helyhatósági választásokon. Az ideológia szerint Budapest a vidéken élőké is, ezért kellene, hogy ők is szavazhassanak a Karácsony Gergely vezette ellenzék ellen.

Jó nagy barom ötlet! Merthogy benne van a nevében, hogy „helyhatósági”. De még bőven megvalósítható a terv. Semmi más nem kell hozzá, mint egy összetákolt törvénytervezet, amit éjfél előtt egy perccel bead valaki a „bátorak” közül. És sürgősséggel tárgyalva, háborús vészhelyzetben, rendeleti kormányzással, kétharmados többséggel, az Aranyásó szakkör teljes örömére már működhet is a népakarat. Persze, ehhez azért az alaptörvénybe is bele kellene nyúlni. Ha a helyzet úgy kívánja, akár századszor is. A betonszilárdságúba…

Donát Tamás

Fotó: napur.hu






[fbcomments]