Közérzet · 2018.01.15.

KAMPÁNY – Kész Zoltán: Simán legyőzhető a Fidesz

Lesz-e megegyezés az ellenzéki pártok között itt helyben, Veszprémben? Összefogna-e akár a Jobbikkal az Orbán-kormány leváltása érdekében? Legyőzhető-e a Fidesz?

Többek között erről kérdeztük Kész Zoltán országgyűlési képviselőt, aki független jelöltként ismét indul az 1-es számú választókerületben a 2018-as országgyűlési választáson.


 • Mit szól a hírhez, miszerint visszalépett a jelöltségtől Molnár Róbert, Gémesi György Új Kezdet pártjának alelnöke? Molnár úgy nyilatkozott, azért nem indul az országgyűlési választáson, mert arra a következtetésre jutott, hogy a jelenlegi körülmények között a Fidesz legyőzhetetlen, attól tart, hogy aki ellenzékiként kiáll a nyilvánosság elé, az úgy jár, mint a hódmezővásárhelyi polgármesterjelölt, akinek kamerát szerelnek fel az utcájába, és beáll a fekete autó a háza elé. Ön mit gondol, legyőzhető a Fidesz?
 • Molnár Róbert visszalépésének a részleteit nem ismerem. Nagyon tisztességes embernek tartom őt. Egyébként a csongrádi 1-es körzet megnyerhető, ahogy szerintem országosan is legyőzhető a Fidesz, a magyar emberek többségének elege van Orbán Viktorból és állampártjából. Amennyiben a 106 választókerületben lesz alternatíva, akkor reális esélyünk van a győzelemre. Veszprémben különösen bizakodók vagyunk. A számok is azt mutatják, hogy függetlenként én vagyok az esélyes jelölt a Fidesz párttitkárával szemben. A Fidesz ellenem indított szánalmas támadásainak is ez az oka.
 • Ön is azt hangsúlyozza megszólalásaiban, hogy minden választókerületben egy esélyes jelöltet kellene állítani az ellenzéknek, tehát egy olyan helyben ismert, megbecsült, erős jelöltet, aki le tudja győzni a Fidesz emberét. Egyelőre nem ez a helyzet sem az országban, de az 1-es számú veszprémi választókerületben sem, ahol ön indul, úgy néz ki, hogy minden párt a saját emberét tolja. Miért nem tudnak megegyezni?
 • Akik annak idején engem támogattak, azoknak az elvi hozzájárulását már megkaptam, sőt, több párt és civil szervezet is arról biztosított, hogy mögém állnak. Veszprém 2010 előtti vezetői, beleértve a volt fideszes polgármestert, nyílt levélben jelentették be, hogy engem támogatnak. A tapasztalatok és az összes ismert kutatási eredmény is azt igazolja, hogy egyedül az én jelöltségemmel vagyunk képesek legyőzni itt helyben a Fideszt. Ennek egyik oka talán az, hogy én a választópolgáraimmal beszélgetek és nekik próbálok megfelelni, nem a pártelnököknek. A választók és a pártelnökök egyesével eldönthetik, hogy akarnak kormányváltást, vagy sem. Nyilván lesznek olyan pártok, amelyek ragaszkodnak hozzá, hogy legyen mind a 106 körzetben jelöltjük, annak ellenére, hogy nem mindenhol indulnak eséllyel. Azért, hogy ebben az esetben se osszák meg a szavazatokat, azért, hogy ne vegyék el a lehetőséget az esélyes ellenzéki jelölttől, felhívnám a figyelmet, hogy erre is van megoldás, hiszen minden választónak két szavazata van. Ha valaki szimpatizál egy párttal, de tudja, hogy a párt jelöltjének nincs esélye a legtöbb szavazat összegyűjtésére, akkor szavazzon a valóban esélyes jelöltre, legyen az bármelyik párté vagy független. A pártlistán pedig szavazzon a neki szimpatikus pártra. Ezzel a taktikával simán legyőzhető a Fidesz.
 • Kire számít, melyik pártnak a szavazói fognak felsorakozni ön mögött a saját független szavazóbázisán kívül? A Jobbikkal is hajlandó együttműködni az Orbán-kormány leváltása érdekében?
 • Nem nevesítenék pártokat, én függetlenként minden állampolgárra számítok, aki le akarja győzni a Fideszt. Ugyanúgy érdeke az LMP-s, DK-s vagy jobbikos szavazónak, hogy a Fidesz takarodjon. Hogy ez miként valósulhat meg az egyes választókerületekben, az technikai kérdés. Churchill mondta azt a második világháborúban, amikor felelősségre vonták, hogy miért működik együtt Sztálinnal, hogy Hitler legyőzése érdekében bárkivel együtt tudna működni. Nekünk most első számú feladatunk, hogy az Orbán-kormányt leváltsuk, ehhez a jobbikos szavazókra is szükségünk van.
 • Gondolkodóba ejti az embereket az a körülmény, hogy ha a független jelöltet támogatják, aki mondjuk, nem győz, akkor elvesznek a töredékszavazatok.
 • Ez a vesztesek szövege. Ha megnyerem a választást, akkor van egy képviselő a parlamentben. Mindenhol arra kell törekedni, hogy legyen egy esélyes, aki megnyeri, és akkor nem kell beszélni töredékszavazatokról, mínusz X millió forintokról, mert akkor azok fognak kormányozni, akik egyébként a valódi többséget képviselik ebben az országban.
 • Hány választókerületben kellene ellenzéki jelöltnek győznie ahhoz, hogy a Fidesznek legalább ne legyen kétharmada?
 • Nem az a cél, hogy ne legyen kétharmada a Fidesznek. Nekem az a célom, hogy a Fideszt legyőzzem, nem pedig hogy a parlamentben üldögéljek. Ha ez a taktikai szavazás, amiről beszélek, létrejön mind a 106 választókerületben, ha ezt mindenhol megértik, és nagyon sokan elmennek szavazni, akkor sikerülni fog. Ki lehet matekozni: ahhoz, hogy ne legyen kétharmaduk, körülbelül 20 helyre van szüksége az ellenzéknek a 106-ból. De hangsúlyozom, nem ez a cél.
 • A ma még bizonytalanok dönthetik el a választásokat, országosan mintegy kétmillió emberről van szó a felmérések szerint. Ön mivel kívánja maga mellé állítani őket?
 • Ha már felmérésekről beszélünk, vegyük figyelembe, hogy pár évvel ezelőtt ahhoz, hogy 75 ezer fős választókerületet lemérjenek, kb. 3000–4000 embert kellett megkérdezni a közvélemény-kutatóknak. Ma 12–14 ezer embert kell megkérdezni, hogy ezer válaszuk legyen. Ez azt jelenti, hogy tízezer ember visszautasítja a választ. Miért? Mert fél a retorzióktól, visszautalva itt most arra, amit például Molnár Róbert mondott. Inkább leteszi a polgár a telefont. Vagy ha válaszol, akkor taktikázik: „Hohó, ezek ismerik az én telefonszámomat, tudják, ki vagyok? Akkor csakis azt mondom, hogy a Fideszre szavazok.” Ilyen környezetben nem feltétlenül a valós véleményt mutatják a közvélemény-kutatások. Tehát az emberek 39–40 százaléka rejtőzködik vagy bizonytalan, keresi az alternatívát. Bízom benne, hogy április 8-áig meg fogják találni az igazi megoldást. A legfontosabb, hogy mindenki elmenjen szavazni.
 • Ön mivel kívánja megszólítani őket?
 • Sok mindent elölről kell kezdenünk, olyan normális társadalmat kell építenünk, amelyet nem a félelem, hanem az összetartozás, a megvalósítható közös célok kapcsolnak össze. Ma sok minden szúrja az emberek szemét. „Nem akarunk újra orosz gyarmat lenni”, mondják nekem azok, akik aggódva figyelik Orbán Viktor barátkozását Putyinnal. A kis bakonyi településeken élnek még olyan emberek, akiknek elvitték a családtagját Oroszországba malenkij robotra a második világháború után, aztán soha nem tértek vissza, vagy nagyon sokára, rokkantan látták őket újra. Velük beszélgetve nyilvánvaló, hogy ezt nem lehet az emlékezetükből csak úgy kitörölni. A magyar választók 74 százaléka Európához akar tartozni és maradni is szeretne az Európai Unióban. A másik, ami rettenetesen szúrja az emberek szemét, az az iszonyú nagy korrupció, a lopás. Nézzük meg, már szinte minden az Orbán-közeli holdudvar tulajdonában van, mindenütt ott vannak a rokonok és a haverok, a sajtóban, az üzleti vállalkozásokban. Csak meg kell nézni, milyen elszomorító a helyzet a mai magyar sajtóban. Már megint ott tartunk, hogy a sorok között kell olvasni. Megnézzük, mit ír az állampárt sajtója – legyen az a Veszprém megyei Napló, ami Mészáros Lőrinc, azaz Orbán kezében van, vagy a Vehir, ami úgyszintén az állampárté –, és akkor tudhatjuk, hogy többnyire annak az ellenkezője igaz. Nincs objektív tájékoztatás, mindenhonnan a gyűlöletpropaganda folyik. Ilyen volt már a magyar történelemben, és nagyon szomorú, hogy visszajöttek azok az idők. Azt mondja például a kormánypárti államsajtó, hogy aki nem ért egyet a Fidesszel, az mind migránspárti, holott éppen Rogán Antal és baráti társasága telepített be Magyarországra majd’ 20 ezer embert letelepedési kötvénnyel. Szerintem ehhez azért vastag bőr kell. Ha elosztjuk ezt a 20 ezer embert, akkor mindegyik településre csaknem heten jutnak Rogán Antal jóvoltából úgy, hogy közben ők és a haverok meggazdagodnak, az ország pedig veszít rajta. Érdekes módon erről a 20 ezer emberről senki senkivel nem konzultált.
 • A nyilvánosságra hozott „illiberális” ügyek ellenére a Fidesz támogatottsága a legutóbbi felmérések szerint is tovább erősödik, nem csökken. Mi lehet ennek az oka, mit ront el az ellenzék?
 • Nem a népszerűsége nő a Fidesznek, hanem ahogy mondtam, a közvélemény-kutatásban kimutatott reprezentáltsága növekszik.
 • Ön nagyon aktív a parlamentben, itthon a választókörzetében és a Facebookon is. Látja-e ennek az eredményét? A legutóbbi sarló-kalapácsos kommentjét Orbán Viktor adománygyűjtésével kapcsolatban például kapásból félreértették.
 • Nem félreértették, hanem félremagyarázták. A sarló-kalapáccsal kapcsolatban nekem meg sem fordult a fejemben, hogy ez nem a mostani bolsevista állampártnak a szimbóluma. Sőt, továbbmegyek, hogyha valakinek a felháborodása ezzel kapcsolatban őszinte, szavazzon rám, mert én biztos vagyok benne, hogy a mostani NER-nek a szimbólumai is Btk.-ba ütköző jelképek lesznek pár éven belül.
 • Sok kérdést feltesz a parlamentben is, legutóbb egy helyi korrupciógyanús ügyről, de a kormánypárt rendre lesöpri ezeket, mert a házszabály ezt megengedi. Ön hogy érzi: független képviselőként mennyire tud valódi hatást kifejteni?
 • A Fidesz a saját szabályai szerint játszik nemcsak az Országházban, de az egész országban. Kétharmados törvényeket feles törvényekkel szavaznak meg. Semmit nem hajlandók elfogadni abból, amit az ellenzék javasol, legyen az egy törvényjavaslat, bármi. Hiányzik a szakmaiság, a társadalmi támogatottság abból, amit benyújtanak. Rapid módon hoznak törvényeket. Sokszor elolvasni is képtelenség, amit mondjuk, 22 órakor benyújtanak és te szavazz róla másnap reggel. Ilyen szempontból a mostani Országgyűlésben zajló munka abszolút nem olyan, mint a normális parlamenti demokráciákban. Ennek ellenére mégis van, amit el tudtam intézni. A veszprémiektől kapott mandátumom biztosította, hogy a Fidesz 2015 óta egy sor disznóságot nem tudott átvinni kétharmaddal, megvalósítottam a 3×3-as programomat, közösen védtük meg az egyetemet, bár a Fidesz szét akarta rombolni. Hallom, hogy amióta én vagyok az országgyűlési képviselő, kevesebb pénzhez jutott a veszprémi választókerület. Ez blődség, összehasonlítottuk, hogy Navracsics Tibor 2010–2015 között mennyi pénzt hozott, valamint azt is, hogy az elmúlt két és fél évben mennyi pénz jutott ide, és azt kell hogy mondjam, jobban állunk most, mint a Navracsics-érában. Ez persze nemcsak az én érdemem, hanem azoké a polgármestereké és civileké, akik helyben jó pályázatokat írnak, jól lobbiznak. Kivéve a megyeszékhelyt, mert Veszprém lobbitevékenysége sajnos majdnem egyenlő a nullával. Amikor Orbán Viktor itt járt, ígért valamit, aztán két hónap múlva visszavonták a Magyar Közlönyben egy apró betűs részben. A Modern városok program keretében 19 különböző tételt ígért meg Veszprémnek, de még a kapavágásnál sem tartunk. Emlékszem Porga Gyula polgármester kijelentésére, „nyugodjanak meg, emberek, amíg Orbán Viktornak hívják a miniszterelnökünket, addig minden úgy lesz, ahogy elmondta, mert az ő szavában meg lehet bízni”. Szerintem meg tele van a padlás az ígéretekkel. Változás kell az embereknek.

[stextbox id=”grey”]

Viszlát, kétharmad!

Február 1-jén fél hatkor a Viszlát, kétharmad! nevű csoport két fiatal politológusa lesz a vendég a megyei könyvtár Kisfaludy termében, akik szavazástechnikai kérdésekről fognak beszélni, arról, hogyan győzhető le a Fidesz. Tehát hogy két szavazata van mindenkinek, az egyiket a helyben esélyes jelöltre érdemes leadni, aki képes legyőzni a Fidesz jelöltjét, a másikat pedig arra a pártra, amelyik szimpatikus számunkra.

[/stextbox]


[fbcomments]