Közérzet · 2021.01.31.

KAMPÁNY – Hárommillió tejesdobozon a szén-monoxid-mérgezések megelőzéséért

A szén-monoxid, ez a színtelen, szagtalan gáz sajnos a mai napig szedi áldozatait – különösen a fűtési szezonban. A tökéletlen égés következtében keletkező anyag rendkívül mérgező, akár három percen belül halált okozhat. A szén-monoxid-mérgezés nehezen észrevehető, hiszen tünetei – rosszullét, szédülés, fejfájás, hányinger, fáradtság – könnyen összetéveszthetők egyéb hatások, más betegségek tüneteivel.

Tavaly a lakosság csaknem 900 alkalommal kérte a tűzoltók segítségét a „csendes gyilkos” miatt. Ebből is látszik, hogy egyre többen veszik komolyan a szén-monoxid-mérgezés veszélyét, egyre elterjedtebb a szén-monoxid-érzékelők használata, ami komoly előrelépés, hiszen a 2012-ben bekövetkezett szén-monoxid-káresetek adatai alapján akkor csak a lakások 17 százalékában volt érzékelő, míg 2020-ban ez az arány már megközelítette a 80 százalékot. Fontos megemlíteni, hogy azokban a lakásokban, ahol működött szén-monoxid-érzékelő, nem történt halálos kimenetelű mérgezés.


A „csendes gyilkos” azonban továbbra is jelen van az életünkben, pedig a szén-monoxid-mérgezés számos módon kivédhető. Fontos a megfelelő tüzelő-, fűtőberendezés kiválasztása, szakszerű beépítése és karbantartása, de ugyanilyen lényeges a helyes használat, a berendezés, valamint az égéstermék-elvezető (kémény) rendszeres ellenőrzése, karbantartása, szükség szerinti tisztítása. Ezenkívül odafigyelést igényel a levegőutánpótlás folyamatos biztosítása, a megfelelő nyílászárók beépítése, a különböző elszívó berendezések telepítése is. Amennyiben a felsorolt berendezések, termékek megfelelően működnek, szinte biztos, hogy a beépített szén-monoxid-érzékelő nem fog riasztani.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szervezetében működő Országos Tűzmegelőzési Bizottság (OTB) kiemelt feladata, hogy felhívja a lakosság figyelmét a szén-monoxid-mérgezés veszélyeire. A csaknem tíz éve tartó tájékoztatási kampány részeként idén az OTB Koordinációs Testületének aktív tagjával, az Alföldi Tej Kft.-vel közös kommunikációs kampányt indít. A szén-monoxid-mérgezés megelőzését célzó, figyelemfelhívó grafika az Alföldi Tej Kft. által forgalmazott Magyar tej 2,8 százalékos zsírtartalmú, egyliteres kiszerelésű dobozain látható 2021 januárjában, februárjában és decemberében. A kampány ideje alatt ez naponta 35–40 ezer, az egész kampányidőszakban pedig csaknem hárommillió tejesdobozt jelent.

Egy sokmilliós nagyságrendben gyártott alapvető élelmiszer forgalmazása egyúttal lehetőséget is teremt arra, hogy a társadalom számára fontos ügyeket karoljunk fel – mondta Rózsás Mónika, az Alföldi Tej Kft. ügyvezető igazgatója. – A Magyar tej dobozai többszázezer háztartásba jutnak el, így az Országos Tűzmegelőzési Bizottsággal közösen indított, a szén-monoxid-mérgezés veszélyeire figyelmeztető kampányunk életeket menthet.


[fbcomments]