Közérzet · 2022.02.14.

Kampány – A verbális kapcsolati erőszak is fájdalmas

A Valentin-nap a szerelem ünnepe, sok párkapcsolat számára mégsem jelenti kizárólag a szeretetet és az elfogadást. A verbális kapcsolati erőszak a témája az Ökumenikus Segélyszervezet kampányának.

Az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének statisztikája szerint Magyarországon a 15 évesnél idősebb nők közel fele, 49 százaléka élt már át lelki bántalmazást a partnere részéről. Az áldozatokat a szerelmes üzenetek helyett a verbális abúzus mondatai várják ezen a napon is. Az Ökumenikus Segélyszervezet online rövidfilmeket készített a verbális kapcsolati erőszak néhány formájáról. A kisfilmekkel arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy az erőszaknak semmilyen formája nem elfogadható egy párkapcsolatban és hogy az érintetteknek van hova fordulniuk segítségért.

Az első kisfilm a Balsai Móni és Thuróczy Szabolcs alakította karakterek közti érzelmi bántalmazásról, elszámoltatásról, parancsolgatásról és sértegetésről szól. Egy bevásárlásból éppen hazaérkező nő belső drámáját látjuk, és a rettegést, hogy ügyetlenkedésével, késlekedésével szembekerülhet bántalmazója haragjával.

A segélyszervezet közösségi felületein most bemutatott kisfilmet további három, bántalmazást ábrázoló videó követi majd. A filmek mind valós történetekből, korábbi áldozatok elbeszéléseiből születtek. A bántalmazókat és áldozataikat olyan népszerű színészek formálják meg, mint Bakonyi Alexandra és Nagy Ervin, Mezei Léda, Nagy Kata és Szalay Bence.

A témáról az index.hu írt bővebben.

Ezen a linken megnézheti a kisfilmet, és megtudhatja, miként segít az áldozatoknak az Ökumenikus Segélyszervezet.

A vezető képen Balsai Móni a film egyik jelenetében


[fbcomments]