Közérzet · 2023.03.27.

KÁLYHÁS-HÁZ – Omlásveszély? Életveszély!

Miközben sorra újulnak meg Veszprémben a régi épületek, mások a szemünk előtt haldokolnak és pusztulnak el. Közülük a legszomorúbb látványt a város szívében roskadozó, úgynevezett kályhás-ház nyújtja.

Nemrégiben a mellette lévő ideiglenes parkolót lezárták, a kerítésen pedig az olvasható, hogy munkaterület. Felcsillant a remény, talán mégis lesz valami azokból a tervekből, amelyeket tavaly osztott meg velünk az ingatlan tulajdonosa.

Korai volt az öröm, a parkolót a szomszédos Auer-ház felújításának kivitelezője használja munkaterületként. Az épület műszaki állapota az utóbbi egy évben is látványosan sokat romlott. A kályhás-ház teteje beszakadt, a falain átjár a szél. Amilyen szélviharok tombolnak mostanában, csoda, hogy még nem történt baleset. Az oldalán régóta figyelmeztet egy felirat az omlásveszélyre, de most már az Életveszély! táblát is jó lenne kitenni rá.


kályhás-ház, KÁLYHÁS-HÁZ – Omlásveszély? Életveszély!
2017-ben még így nézett ki az épület (Fotó: Veszprém Kukac archív)

Bármennyire fáj a szívünk minden régi épületért, laikus szemmel is belátható, hogy a kályhás-ház menthetetlen. Le kellene bontani, még mielőtt ráomlik valakire, vagy szertehordja a szél a tető maradékát. Pontosabban le kellett volna bontani még az EKF-év előtt, hogy ne csúfítsa azt a keveset, ami a régi városközpontból megmaradt. Elképzeljük, amikor majd a nyáron megnyitják Auer Lipót felújított szülőházának kapuját az EKF programjaira érkező vendégek előtt, akik vélhetően a kályhás-ház melletti parkolóban fogják letenni az autóikat. Omlásveszély, életveszély Európa Kulturális Fővárosának kellős közepén! Ez senkit nem zavar az illetékesek közül?

Tudjuk persze, hogy a ház magántulajdon. Tehet ilyenkor az önkormányzat bármit? Ismerősi körben szerzett tapasztalat alapján igen. Egy rossz állapotú kisebb támfal felújítását épp az életveszélyre hivatkozva kényszerítette ki pár éve a hivatal – az érintett akkori élethelyzetét már-már könyörtelenül figyelmen kívül hagyva –, súlyos büntetésekkel fenyegetőzve. Hol ez a szigor évek óta a kályhás-ház esetén?


[fbcomments]