Kultúra · 2016.04.11.

Kalandos élet a zene bűvöletében

Harminchárom esztendős és már számos sikert ért el a pályán, rengeteg zenei területen kipróbálta magát. Április 16-án ismét Pingiczer Szilárd zongorázik a Petőfi Színház Múlnak a gyermekévek című előadásában.

Egy füredi rendezvényen zongoráztam, ott keresett meg a Petőfi Színház igazgatója, Oberfrank Pál, hogy lesz majd egy program, részt vennék-e benne – kezdi Pingiczer Szilárd. – Később kiderült, hogy a Múlnak a gyermekévek című produkció komplett zenei vázlatát kell elkészítenem. Oberfrank Páltól megkaptam az előadás dalainak listáját, és felkértem zenésztársaimat, Süle Kornél dobost, valamint Nagy Ferenc bőgőst, vállalják velem a zenei kíséretet.

Mivel az előadásban sok a gyerekszereplő, és Szilárd még nem dolgozott gyerekekkel, kissé tartott a munkától, de kiderült számára, hogy a gyerekek nagyon ügyesek, fogékonyak. A nagy sikerű előadást áprilisban többször is műsorára tűzi a Petőfi Színház: 12-én, 16-án, 25-én, 28-án (utóbbi napon két előadás is lesz).

Jelenet a Petőfi Színház Múlnak a gyermekévek című előadásából. Fotó: petofiszinhaz.hu

Jelenet a Petőfi Színház Múlnak a gyermekévek című előadásából. Fotó: petofiszinhaz.hu

A színházi fellépést kalandok sorozata előzte meg: korkedvezményes szakvizsga, csodálatos hajóutak, kirándulás Louis Armstrong korába, fellépések saját zenekarokkal.

– Nagyon büszke vagyok a nagyapámra, Király Lászlóra, akit sokan ismertek Veszprémben – meséli. – Hobbizenészként bálokban, mulatságokban, lakodalmakban muzsikált. Ő fedezte fel a tehetségemet és terelt a zene felé. Neki köszönhetem, hogy 14 évesen megkaptam a lehetőséget a szakvizsga megszerzésére. A papíromra ráírták: „18 éves koráig szülői felügyelettel és tíz óráig tartózkodhat nyilvános szórakozóhelyen.”

Szilárd még a régi zeneiskolában kezdett, majd a Simonyiban folytatta, aztán a Csermákban tanult hat évig klasszikus zongorázást. Később Székesfehérváron, a United zenekar két tagjától, Pély Barnától és Romhányi Árontól sajátította el a jazz alapjait.

Szilárd az egyik amerikai kikötőben, háttérben a luxushajó, amelyen dolgozott

Szilárd az egyik amerikai kikötőben, háttérben a luxushajó, amelyen dolgozott

– Aztán nagyon nagy szerencsém volt: jó időben voltam jó helyen, friss diplomával a zsebemben, és felvettek egy óceánjáró hajóra műsorkísérőnek. Két évet töltöttem luxushajókon. Az első évben bejártuk a Karib-szigeteket, a másodikban San Diegót, Hollywoodot és környékét. Hatalmas élmény volt, csodálatos helyeket láttam.

A Royal Caribbean hajótársaság 14 emeletes hajóján volt kosárlabdapálya, bevásárlóutca luxusüzletekkel, bárokkal, éttermekkel. Minden az 5000 utas kényelmét és szórakozását szolgálta. Szilárd a hajózenekar zongoristájaként esténként helyi sztárok esztrádműsorát kísérte. Előadás előtt pár órával megkapták a kottákat, aztán már kezdődhetett is a show.

– A honvágy azonban nagyon megkínzott. Két év alatt csak párszor tudtam hazautazni, miközben akkor már számomra fontos kapcsolatban éltem. Szerencsére a kapcsolat kibírta a megpróbáltatást, és azóta is együtt vagyunk a párommal.

Az amerikai munka után skóciai következett: Szilárd ezúttal már a barátnőjével utazott. Edinburgh-ban a barátnőjére bízták egy étterem vezetését, így mindkettőjüknek volt munkája egy évig. A kalandok sorozata azonban ezzel nem ért véget. Hazaérkezésük után újabb ajánlat várta őket: 2010-ben egy dunai hajón kaptak munkát, és 2014-ig utazgattak is Passautól a Duna deltájáig. Ez már egy kisebb vízi jármű volt 170–180 utassal, 50–60 fős személyzettel. Szilárd itt már egyedül szórakoztatta esténként a közönséget.

Egy alkalommal, amikor itthon töltötték a pihenőidejüket, találkozott a balatonfüredi Dervalics Róbert énekessel, aki Louis Armstrong legnagyobb slágereiből állított össze egy show-műsort, és Szilárdot is meghívta a produkcióba. Immár a harmadik szezonjukat kezdik azzal a dunai hajótársasággal, amelynél Szilárd korábban dolgozott. A Louis Armstrong-show-t kétszemélyesre redukálták. Egy-egy alkalommal Mohácson szállnak fel a hajóra, és Budapestig, ahol leszállnak, elő is adják a műsort. Minden este vastaps kíséri a fellépésüket.

Dervalics Róbert a közönség kedvéért németül is megtanulta a show összekötő szövegét

Dervalics Róbert a közönség kedvéért németül is megtanulta a show összekötő szövegét

Amikor Szilárd a szülővárosában, Veszprémben tartózkodik, főleg a hangstúdiójában tölti idejét, amelyet a saját zenekarának alakított ki, de hangszereléseket és énekeseknek zenei alapokat, komplett zenei felvételeket is készít ott. – Minden érdekel, ami a zenével kapcsolatos, és élvezem a különböző feladatokat – mondja mosolyogva.

Sok-sok éve együtt dolgozik Németh Kyra énekesnővel is. A Németh Kyra Smallchestra – amelyben Pingiczer Szilárd mellett szintén Süle Kornél dobos és Nagy Ferenc bőgős muzsikál – három-négy hónap alatt a főváros legjobb jazzklubjaiban lépett fel, és zajos sikert aratott a Művészetek Palotájában is.

– A zenélést nem munkának fogom fel, mert hamar kiégnék, ha így lenne. Számomra a zene iránti alázat a legfontosabb, és az, hogy mindig van mit tanulni.

A Németh Kyra Smallchestra a budapesti Opus Jazz Clubban

A Németh Kyra Smallchestra a budapesti Opus Jazz Clubban

[stextbox id=”grey”]A Petőfi Színház április 16-ai, Múlnak a gyermekévek című előadásának sztárfellépője Vastag Csaba lesz. Oberfrank Pál rendezése Az egészség útja című egész napos programsorozat jótékonysági gálaelőadása. A szervezők tíz órától délután kettőig az egészség megőrzésével kapcsolatos előadásokkal, sportprogramokkal várják az érdeklődőket a Lovassy László Gimnáziumban. Délután négykor dr. Zacher Gábor toxikológus beszél a Hangvilla színháztermében mindennapi függőségeinkről. A Lovassy programjaira a belépés ingyenes, a két másik előadás bevételét pedig a Csolnoky Ferenc kórház urológiai osztályának adományozzák.[/stextbox]


[fbcomments]