Életmód · 2016.03.08.

KALAND – Éjszakai túra Óbudaváron

Sokan várják és semmi pénzért sem hagynák ki az óbudavári éjszakai túrát, mert különleges feelingje van. Bősz Imre szervezőtől megtudtuk, idén is megtartják, március 19-én, bár a túra telephelyén aludni most csak korlátozott számban lehet, ugyanis a házban elfagyott a télen a vízvezeték, és csaknem minden szobát eláztatott. De hát legfeljebb talpon kell maradni az első buszindulásig.

Bősz Imre szervező mintegy 200 résztvevőre számít az idei éjszakai túrán is

Bősz Imre szervező mintegy 200 résztvevőre számít az idei éjszakai túrán is

Március 19-én, szombaton lesz a rajt 18–20 óráig a megszokott helyen, lazán, rugalmasan, ugyanis ez az éjszakai túra a jó hangulatról, a barátkozásról is szól, nemcsak a fizikai teljesítményről és a tájékozódási képességről. Változatlanul 15 km-t kell megtenni, ami nagyon kellemes táv, óránként három kilométeres sebességgel haladva öt óra hossza alatt teljesíthető. Persze el is húzódhat, mert közben érintenek három italboltot, amelyek nyitva lesznek, lehet venni velős pirítóst is, melegszendvicset. Általában kellemes társaság jön össze, még Debrecenből, Miskolcról, Pécsről, Szombathelyről is jönnek, ismerkednek, beszélgetnek a résztvevők. A rajtnál kapnak forralt bort, zsíros kenyeret a résztvevők, a célban gulyáslevest.


Kérdésemre, hogy kik vesznek részt ilyen túrán, a szervező azt mondja, hogy vegyesen képviselteti magát minden korosztály. Sok a fiatal, de vannak szép számmal ötven és hatvan közötti újrakezdők, akik rájönnek, hogy az egészségük érdekében mozogni kell, és a túrázás nagyon kellemes módja az ízületek karbantartásának. Van, aki viszont kifejezetten a kalandot keresi, mert azért az éjszakai túrán észnél kell lenni, tudni kell tájékozódni. Bősz Imrének hatalmas anekdotagyűjteménye van legendás eltévedésekről. Volt, akit Zánkán szedtek össze, mert „picit” eltévedt. De volt olyan társaság is, amelyik felhívta a szervezőket, hogy már látják a falut, mindjárt ott vannak, végül Monostorapátiban kellett megkeresni és autóval visszahozni őket, mert valahol 180 fokos kanyart vettek, és a távoli monostorapáti erdőben kötöttek ki. Akkor nagy volt az izgalom, de így legalább van miről mesélni.

Egyébként nagyon sok túra van, előfordul olyan hétvége, amikor naponta 25 túra is indul Magyarországon. A Balaton-felvidéki többek között a csodaszép tájjal tűnik ki közülük, hiszen nincs szebb vidék Óbudavárnál, Mencshelynél, Dörgicsénél.

A túrákról bővebben itt és itt olvashatnak.


[fbcomments]