Kultúra · 2016.06.03.

KABÓCIÁDÉ – Két nap a gyerekeké

A következő hétvégén, június 11-én és 12-én rendezi meg a 15 éves Kabóca Bábszínház a 23. Kabóciádé családi fesztivált. A kabócások nyáron sem pihennek, és már összeállt a következő évadjuk programja is.

– Nemcsak Veszprémben, de az egész régióban és országszerte is egyre kedveltebb a Kabóciádé – mondta Sipos Tekla, a Kabóca Bábszínház művészeti titkára a színház szerdai sajtótájékoztatóján. – A Kolostorok és Kertek negyedik alkalommal lesz a fesztivál helyszíne.


A fesztivál felvezetéseként pénteken felvonulást tartanak a Kossuth utcán, és a szombati program is gólyalábas felvonulással indul a régi vidámpark bejáratától. A fesztivál két napján nemcsak a Kabóca Bábszínház előadásait láthatják a legkisebbek a szüleikkel, hanem vendégfellépők produkcióit is, köztük Écsi Gyöngyiét, Pályái Jánosét, a Bóbita Bábszínházét, Danny Bainét, Fabók Mancsi Bábszínházáét.

A sok-sok előadás közül kiemeljük a Kabóca Bábszínház Bábkoncert című produkcióját, a következő évad egyik bemutatójának előzetesét, amelyben a Lackfi János: A dühös lovag című versgyűjteményéből készült dalokat Szirtes Edina Mókus énekli. A Bábkoncert szombaton este fél nyolckor kezdődik.

A Kabóca Bábszínház sajtótájékoztatója. Fotó: a szerző

A Kabóca Bábszínház sajtótájékoztatója. Fotó: a szerző

Szombaton délután lesz a Csizmakoptató-sorozat utolsó családi táncháza, este kilenckor pedig kezdődik az éjszakai kalandtúra, amely a korábbi években is nagy sikert aratott. Vasárnap a Makám együttes koncertjét és Méhes Csaba pantomimját élvezheti a közönség, az utóbbit a Brass in the Five zenei kíséretével.

Számtalan kísérőprogram is várja a gyerekeket: kézműves foglalkozások, interaktív szabadtéri játékok, társasjátékok, a jezsuita templomban pedig a Bakony–Balaton Kocka Klub tagjai mutatják meg Lego-gyűjteményüket.

Sipos Tekla örömmel újságolta el, hogy a Kabóca Bábszínház a nyár folyamán fellép Brüsszelben, a Gyerekszigeten, a Városmajori Szabadtéri Színpadon, a szintén fővárosi Kultúrkúriában, idén először a Volt Fesztiválon, a Művészetek Völgyében, Siófokon, a Kultkikötő településein: Balatonfenyvesen, Balatonbogláron és Balatonföldváron, Veszprémben pedig a Finnugor kulturális napokon, illetve a Múzeumok éjszakáján.

– A Kabóca Bábszínház következő évadát az elfogadás és a tolerancia tematikára szervezzük – vette át a szót Szántó Viktória, a színház dramaturgja és nemzetközi kapcsolatainak felelőse. – Első bemutatónk A rút kiskacsa lesz Zalán Tibor szövegével és Székely Andrea rendezésében.

A három kismalac és a farkas című előadást a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának Brighella Bábtagozata hozza Veszprémbe Bandura Emese rendezésében. A medvefiú című karjalai népmesét Rumi László állítja színpadra. A Zűrbolygónak – Harsányi Melinda rendezésében – és az Álomszűrnek – ezt Székely Andrea rendezte – már megvolt a bemutatója. A kicsik a következő évadban láthatják még A békakirályfit (Halasi Dániel rendezi) és a Kinizsi Pált (Szőke Kavinszki András állítja színpadra).


[fbcomments]