Kultúra · 2022.10.20.

KABÓCA BÁBSZÍNHÁZ – Öt bemutató egy nehéz évadban

Kihívásokkal teli évad elé néz a Kabóca Bábszínház, mint minden városi kulturális intézmény. A megnövekedett energiaköltségek nehezen tervezhetővé teszik a szakmai munkát – mondta a Kabóca Bábszínház évadnyitó sajtótájékoztatóján Szőke Kavinszki András színigazgató.

– Ma még nem tudjuk, hogy be kell-e zárnunk, ahogyan azt sem, hogy amennyiben ez bekövetkezik, hogyan lehet folytatni a munkát – folytatta.

Lehetséges próba- és előadáshelyszínként a Latinovits–Bujtor Játékszín merült fel.


– A színházi munkát azonban elkezdtük. 2023-tól neves alkotókkal fog bővülni művészeti tanácsunk. Már megvolt a Betyárok ideje – Gombóc, stukker újratöltve gasztroszínházi előadásunk bemutatója a VEB2023 támogatásával a Rendhagyó terek, rendhagyó előadások programsorozatban. Helyszínnek a csodálatos Folly Arborétumot találtuk meg. A Nyakigláb artisták a porondon produkciónk próbái jelenleg is zajlanak. A bemutatót október 28-án láthatja a nagyközönség. E két előadás Rumi László rendező munkáját dicséri. A Csalimese című, magyar népmeséket feldolgozó előadásunkat a Magyar kultúra napján mutatjuk be, a rendezője Varsányi Péter. Ezzel a premierrel az EKF nyitórendezvényéhez is csatlakozunk. Ezt követően ismételten egy rendhagyó előadást készítünk: a Szent Margit legendát. A produkciót a veszprémiek számára közismert Margit romoknál láthatja közönség. A tervezett produkció írója Szálinger Balázs, rendezője Kovács Géza. A színház életének kiemelt eseménye a 30. Kabóciádé Családi Fesztivál, melynek idén „a levegőben” lesz a tematikája. Itt lesz látható az évad utolsó bemutatója Maxicirkuládé címmel.

Az igazgató szerint a jelen gazdasági és világpolitikai helyzetben a legfontosabb szakmai munkák közé tartozik a színház állandó partneri körének ápolása és bővítése. Ennek érdekében a Kabóca Bábszínház stratégiai megállapodást köt a két szomszédos bábszínházzal, a győri Vaskakassal és a zalaegerszegi Griff-fel.

A képen jelenet a Betyárok ideje – Gombóc, stukker újratöltve című előadásból. Fotó: Kabóca Bábszínház

Kép forrása: Peka Roland

[fbcomments]