Közérzet · 2017.06.27.

KÁBÍTÓSZER – Már a tízévesek között is!

Figyeljünk rájuk, figyeljetek a gyerekekre! – így hangzik az ENSZ idei üzenete a kábítószer ellenes világnapon, amelyet ugyanez a szervezet jelölt ki harminc évvel ezelőtt. Akkor azt tűzték ki célul, hogy a kábítószer használók száma felére csökkenjen a világban, de ennek elérésére kevés volt a három évtized. Magyarországon 2013-ban ennél sokkal merészebb országgyűlési határozat született: 2020-ra nullára(!) kell redukálni a kábítószer használatot.

Mindez azon a sajtótájékoztatón hangzott el, amelyre a veszprémi Alkohol-Drogsegély Ambulancia (ADA) és a város önkormányzata mellett működő Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) kihelyezett ülése apropóján hívták meg az újságírókat. A Fricskában tartott rendezvényen tájékoztató anyagokkal, tanácsadással várták az érdeklődőket, az estét a fiatal veszprémi muzsikus, Hegedüs Csaba, valamint zenésztársai, Szalóky Balázs és Gálffy Gergely kellemes jazzválogatása zárta a múlt század húszas, harmincas éveinek hangulatát idézve.


Az ADA intézményvezetője, Kiss Teodóra és Wéber László, a KEF veszprémi elnöke által tartott sajtótájékoztató azonban szolgált még érdekes és elgondolkodtató információkkal. Megtudtuk, hogy a 2015-ös adatokat feldolgozó tavalyi nemzeti drogjelentés alapján nem igazán tendálunk a zéró felé, van még tennivaló bőven. Kérdésekre válaszolva elhangzott: az eredményes munkához jó lenne például pontosan ismerni a veszprémi és a megyei helyzetet, de a kutatást többnyire a kormány által megbízott szervezetek végzik, és közülük senki nem jutott még el ide. Évi 300–500 ezer forintból helyi szinten is meg lehetne oldani a feltérképezést, de forrás hiányában jelenleg senki nem rendelkezik friss adatokkal.

Mindeközben a drogok bizonyos fajtáihoz elképesztő könnyűséggel lehet hozzájutni, szinte fillérekért. Az ADA által működtetett hálózatban évente körülbelül 900 kliens jelenik meg a legkülönfélébb függőségekkel, de jellemzően az alkohol és a marihuána tartja őket rabságban. Sok közöttük a visszaeső. A közelmúltban gyermekaddiktológiai szakrendeléssel bővült a tevékenységi körük, ahová tízéves kortól várják a segítségre szorulókat. Van is ilyen korú páciensük, és sajnos nem számít egyedi esetnek. A szakemberek gyakran szembesülnek azzal, hogy a kábítószerek használata már a legfiatalabbak körében is terjed.


[fbcomments]