Közérzet / Egyéb · 2016.06.09.

KÁBÍTÓSZER – A dizájner drogok emberkísérletek

Emberkísérletekben vesz részt, aki dizájner drogokat fogyaszt, mert ezek a készítmények semmilyen laboratóriumi vizsgálaton nem mentek át, és senki nem ismeri a hatásukat – hangzott el dr. Fülöp Ferenc előadásában a Veab-székházban.

Dr. Fülöp Ferenc akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem GYTK Gyógyszerkémiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára a MTA Veszprémi Területi Bizottság meghívására a Tudósklub szerdai rendezvényén Dizájner drogok, növekvő bajok címmel tartott előadást.

Albert Hoffman állította elő a világon először az LSD-t, és évekig próbálgatta magán a hatását, míg végül belehalt: 102 évesen – viccelődött a professzor. – Az LSD egy anyarozsból izolált anyag dimetil-amidja. Ez az egyetlen hallucinogén, amelyet bélyeg formában forgalmaznak, mivel mindössze két század milligramm a dózisa. A kokain nem hallucinogén, hanem élénkítő, nagyon tiszta szer. Főleg művészkörökben kedvelt. Fontos, hogy ezeknek a régóta használt szereknek ismert a hatásuk és a mellékhatásuk.

Dr. Fülöp Ferenc ezt követően részletesen kifejtette a dizájner drogokkal kapcsolatos tudnivalókat. A dizájner drog definíciója a következő: olyan szer, amelyet az adott ország szabályait kijátszva terveznek meg olcsón és hatékonyan. Kínai, Indiai vagy más országok garázsaiban, konyháiban az ismert szerek hatásait úgy növelik a botcsinálta vegyészek, hogy különböző szubsztituenseket adnak hozzájuk, amelyek véletlenszerűen növelik a szerek hatását. Természetesen az ilyen készítmények semmilyen laboratóriumi vizsgálaton nem mennek át, így, durván fogalmazva, azok a fiatalok a kísérleti patkányok, akik ezeket elsőként fogyasztják.

Ezeket a szereket a dílerek legálisként hirdetik, miközben kizárólag a díler számára legális az üzlet, ő „garantálja” a minőséget – jegyezte meg a professzor. – Egy szer bevezetése röpke egy hétig tart: az előállítók megnézik, milyen tiltott szerek szerepelnek a rendőrségi listákon, és azokat lecserélve pillanatok alatt piacra dobják a némileg módosított anyagokat.

A diszkódrogok, az MDMA és származékai, közismert nevükön a Love Drog, Zen, Adam, Eve, XTC dózisa kezdetben 80–150 milligramm volt, ami napjainkra – a szubsztituensek hozzáadásával – egy milligrammra csökkent, viszont nem tudni, ezek az adalékanyagok milyen hatással rendelkeznek, mennyire toxikusak.

Emiatt hatalmas veszély fenyegeti a fiatalokat. Sajnos Magyarországon is egyre több fiatal érintett: a középiskolások egyharmada életében egyszer már kipróbált valamilyen szert, és az általános iskolások tíz százaléka is. A dílerek megpróbálják ezeket a szereket gyógyszerként beállítani, a tablettákon lévő jelekkel a minőségi garanciát sugallni.

Amikor ezek a tabletták betörtek a hazai piacra, egyszerre harminc új, köztük sok, halált okozó szer közül választhattak a fogyasztók. A drog által okozott halálesetek száma ugyan 30–50 között volt, de mivel a rendőrség nem végez drogvizsgálatot a különleges haláleseteket követően, ennél jóval több halál okozója lehetett a szintetikus kábítószer.

A Kati nevű partidrogról mindenki hallhatott már, de Zsuzsi néven is kapható. Ennek a katinon az alapja, és már a betiltása utáni napon megjelent egy módosított változata, amelybe a metil helyett fluor szubsztituenst tettek, így már forgalmazhatták, hiszen az a szer nem szerepelt a tiltólistán.

Félelmetes szer az italba szórt Gina is, mert ellenállásra képtelenné tesz: akinek az italába beleszórják, az a következő 24 órában semmire sem emlékszik, megerőszakolhatóvá, kifoszthatóvá válik. Hogyan védekezhetnek ellene a fiatalok? Megválogatják a barátaikat, és nem hagyják az italukat a szórakozóhelyen az asztalon, amikor kimennek a mosdóba.

Két-három éve divatos a 100% Legal Herbal High nevű szer, amely nevével ellentétben semmilyen természetes anyagot nem tartalmaz. A szintetikus drogot valamilyen növény levelére csepegtetik, a levelet megszárítják, és így csomagolják. Más: három évvel ezelőtt öt halálesetet írtak le, amelyet a Serotoni nevű anyag okozott, ezt követően még harminc fiatal halt meg a szer fogyasztása után. A drogba fenil helyett metilt tettek, amitől szó szerint szétrobbant a felhasználók tüdeje.

Végül még egyszer hangsúlyozom: illegális humán kísérletekben vesz részt mindenki, aki ilyen szereket használ! A mai, nagyon olcsó szereknek nem ismert a hatásuk, előállítóik egyetlen célja a pénzcsinálás, a következmények nem érdeklik őket.

A megjelentek remélhetőleg minél több, a környezetükben élő fiatalnak mesélnek az előadásról!

A megjelentek remélhetőleg minél több, a környezetükben élő fiatalnak mesélnek az előadásról!

Az előadás végén felállt egy rendőr hölgy, és elmondta a hallgatóságnak, hogy ma már nem molekulák, hanem molekulacsoportok kerülnek tiltólistára, ami megkönnyíti a rendőrség és az orvosok munkáját is. A veszprémi rendőrkapitányságnál dolgozó hölgy ifjúságvédelemmel foglalkozik, munkatársaival rendszeresen tart előadásokat a megye iskoláiban. Neki is az a tapasztalata, hogy tényleg nagyon divatosak a diszkódrogok, és a fiatalok tényleg semmit sem tudnak a hatásukról, a fogyasztás következményeiről.

Egy nézői kérdésre dr. Fülöp Ferenc azt válaszolta, hogy azért nem lenne szerencsés egyes szerek, például a marihuána legalizálása, mert fennáll a hozzászokás veszélye, ráadásul a fiatalok a könnyű drogok kipróbálása után kíváncsiak lesznek az erősebb hatásúakra is, és félő, hogy nem tudnak megállni.

Ezeket az információkat kellene óriásplakátokon közzétenni – zárta le az előadást a vendéglátók képviselője.


[fbcomments]