Közérzet · 2023.02.27.

Júniusban jönnek a városi elektromos kerékpárok

A legutóbbi közgyűlésen Porga Gyula polgármester bejelentette, hogy március 1-jétől ismét a megszokott nyitvatartással dolgozhatnak a város intézményei, nyár elejétől pedig jönnek a városi elektromos kerékpárok.

Folytatódik az önkormányzat és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közötti együttműködés. A képviselők megszavazták, hogy idén hatvanmillió forintot utal a város a szeretetszolgálat által fenntartott hajléktalanszálló üzemeltetésére. Az ukrajnai háború kitörése után Zakar Irina, a Dnipro Országos Ukrán Kulturális Egyesület elnöke megkereste az önkormányzatot, és a segítségét kérte a menekültek fogadásában, ideiglenes ellátásában. Az önkormányzat a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot bízta meg a feladat ellátásával. A polgármester és Katanics Sándor frakcióvezető is megköszönték a szolgálat munkáját.

Ajándék, hogy együtt vagyunk

– A néhai Antall József szerint azért fontos a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkája, mert a szolgálat olyan területen tud működni, ahol a politika kevésbé van jelen – mondta Kozma Imre atya, az MMSZ vezetője. – Mi ott tudunk eredményesek lenni, ahol partnerünk a város vezetése, mint Veszprémben. Nem mindenütt van ez így. A város jövője szempontjából fontos az MMSZ szolgálata. Nem miattunk, hanem azért, mert amit mi csinálunk, azt nem lehet rendeletekkel, jogszabályokkal megfogalmazni. A jelenlét a fontos, az pedig ajándék, hogy együtt vagyunk.


elektromos kerékpárok, Júniusban jönnek a városi elektromos kerékpárok
Porga Gyula polgármester és Kozma Imre atya a közgyűlés szünetében. Fotó: a szerző

A különböző szervezetek nagyon sok olyan feladatot átvesznek az önkormányzattól, amelyek tulajdonképpen önkormányzati feladatok lennének, de a városnak nincs kapacitása ezek elvégzéséhez. Ezért az önkormányzat továbbra is támogatja például a Kapcsolat 96 Egyesületet, az Alkohol Drogsegély Ambulanciát és a Horgony Pszichiátriai Betegekért Közhasznú Alapítványt.

E-kerékpárok

Várhatóan június elején vehetik használatba a veszprémiek az új E-kerékpárokat. A projekt 10 helyszínen dokkolóállásokkal kialakított közbringa-gyűjtőállomás telepítését, 100 darab egyedi kialakítású elektromos rásegítéssel ellátott (pedelec) közbringakerékpár beszerzését, beüzemelését és a hozzá tartozó informatikai fejlesztést tartalmazza. E-bike helyszínek: Balaton pláza, Rózsa utca 48., Állatkert parkoló, Cholnoky Penny, Barátsg park, Kálvin János park, Kiskuti csárda, Erzsébet sétány, Úrkút utca és Kossuth utcai Spar.

Március 1-jétől a megszokott nyitvatartással

Az Energetikai Tanács megállapította, hogy az intézmények többségénél csökkent az energiafelhasználás 2022. év azonos időszakához képest. Az érintett intézményeknél a takarékossági intézkedéseket betartották. Az Energetikai Tanács a kulturális intézmények nyitását javasolja azzal, hogy a megtakarítási intézkedések továbbra is hatályban maradnak.

A javaslat alapján a kulturális és közművelődési intézmények – az Eötvös Károly Megyei Könyvtár, az AGÓRA Veszprém Művelődési Központ, a Laczkó Dezső Múzeum, a Művészetek Háza és a Veszprémi Petőfi Színház – március 1-jétől nyithatnak azzal, hogy az intézményvezetők a tényleges időpontokról az intézmények lehetőségeihez kapcsolódóan dönthetnek (pl. felújítási munkák végeztével, fűtési szezont követően).


[fbcomments]