Közérzet / Kultúra · 2020.07.14.

JÚLIUS 14. – Esterházy, Európa és Ganna

A francia forradalom, az újkor hajnalának évfordulóján Petőfinek illenék meghalnia, de nem egy hagyományokat tisztelő, ritkán lobogó magyar főnemesek leszármazottjának – hárítottam négy éve a hír hallatán. Július 14., Bastille és Esterházy. Aki ugyan nem rombolt, mégis új korszakot nyitott. Nem az utcán. A magyar nyelvben és az irodalomban.

A halálévfordulón újraolvasásra buzdítani nem merek, viszont ha már előhozakodtam a dátummal, egy kis honismeret tán nem fölösleges.


A kicsi dunántúli településen legutoljára a Hortra kitelepített gróf Esterházy Mátyás hamvait helyezték el. Fia a Harmoniában, majd a Javított kiadásban állított neki méltó emléket. Az ő édesapja, az egykori miniszterelnök, gróf Esterházy Móric, aki szintén Horton volt kénytelen élni, emléktáblával van jelen, teste a mariazelli köztemetőben. Unokájának urnáját az ő emléktáblájával szemben, az altemplom bejáratánál helyezték el négy esztendeje.

Ganna ma is álló templomát Esterházy Miklós építtette – nem mellesleg másik kilencvennyolccal egyetemben. Elsősorban mauzóleumnak kerestek helyet, ahová a pápai, a csákvári és a tatai Eszterházy-család tagjai temetkezhetnek. A mauzóleumok az elhunyt személy testének és emlékezetének őrzésére emeltettek. Ezek építését elsősorban nem a vallási kultusz motiválta, hanem a temetkezés méltóságának megadása. A hétköznapi épületekkel ellentétben az örökkévalóság számára készültek. Ez az oka annak, hogy a világ különböző pontjain álló mauzóleumok között érdekes egyezések fedezhetők föl. A gannai például pontos kicsinyített mása a római Pantheonnak. A falvakban szokatlanul nagy: 16 méter széles és 20 méter magas templom sírboltja Európa-hírű. A családi mauzóleum 1818-ban készült el. Ötvenketten nyugszanak az altemplomban, jól megférvén egymással Esterházy Pál 1848-as honvédtábornok, Komárom hős védője és Esterházy Mór, Ferenc József császár tárca nélküli minisztere, Esterházy Bálint, a monarchia moszkvai nagykövete, Esterházy Miksa, a Magyar Atlétikai Klub alapító elnöke.

Az altemplom oltára két szempontból is különleges: szemben a keresztény szokásokkal nem asztal formájú kőből készült, hanem kerek formájú, a család süttői márványbányájából való. Ilyen forma Európában nincs több. Mint ahogy egyedülálló, hogy anno két pap mondta egyszerre a misét, ezért van feszületből is kettő. Az egyik oldalán fehérbe öltözve az élőkért, vele szemben fekete ruhában a holtakért hangzott el az ima.

A fotók a koos.hu felvételei.


[fbcomments]