JUBILEUM – Ahol mindenki fontos

Az alapításának huszonötödik évfordulóját ünneplő Jeruzsálemhegyi Baráti Kör zászlajának megszentelésére teljesen megteltek a padsorok tegnap délután a Szent Mihály-székesegyházban, mintegy igazolásául annak, hogy a 120 éve alakult Jeruzsálemhegyi Petőfi Kör szellemi örökösei ma is erősen kötődnek azokhoz az értékekhez, amelyek képesek egy érdek nélküli közösséget hosszú éveken át egyben tartani.

Felker Zsolt főkáplán az ünnepi szentmise elején Nagy Károly apát, kanonok üzenetét tolmácsolta, akit hivatali kötelezettség szólított el ezen a napon, majd a zászló jelentéséről, jelentőségéről beszélt. A zászló – mondta – olyan magasztos fogalmak jelképe, mint a szolgálat, a hit, az áldozathozatal, a hűség és a szeretet, a szabadság és a győzelem. Elkötelezettséget testesít meg a szeretteink, a barátaink és a hazánk iránt.

jeruzsálemhegy10

A zászlóra dr. Csonka Ildikó zászlóanya, a baráti kör egyik alapítója kötötte fel a szalagot, amire Joseph Roux abbé szavait írták: „A barátság nem azért van, hogy valamit kapjunk, hanem hogy lehetőségünk legyen adni.”

jeruzsálemhegy4

Az ünneplők ezt követően a Hangvillába vonultak, ahol Heiter Sándor elnök idézte fel az elmúlt negyed évszázad sikereit, örömeit, majd Porga Gyula polgármesternek adta át a szót, aki a párizsi merénylet áldozatainak emlékére egyperces néma tiszteletadásra kérte az egybegyűlteket. Ezt követően arról beszélt, hogy huszonöt esztendő még egy ezeréves város életében is jelentős. Főleg annak ismeretében, hogy a rendszerváltozás idején sok lelkes kezdeményezés indult el, de keveseknél tartott ki a lendület mostanáig. A Jeruzsálemhegyi Baráti Kör attól is különleges – tette hozzá –, hogy ez idő alatt mindössze két elnökük volt, márpedig a Lajtától innen nem ehhez vagyunk szokva. Dr. Vándorfi Győző, a baráti kör első elnöke is ott ült a nézőtér első sorában, és bizonyára egyetértett a városvezetővel, aki a jeruzsálemhegyiek titkát így fogalmazta meg: ebben a közösségben mindenkinek jut valamilyen szerep, mindenki fontos, hasznos, és hozzá tud járulni a közös sikerekhez.

Rábai Balázs, a Veszprémből elszármazott tévés személyiség, a baráti kör ötévenkénti jubileumi ünnepségeinek állandó műsorvezetője felolvasta Dióssy Lászlónak, a város volt polgármesterének üdvözletét, aki annak idején a Pro Urbe díjat adta át a szervezetnek. Ezt követően Heiter Sándor és Tatai Lajos alelnök olyan hölgyeket köszöntött emléklappal és virággal, akiknek az élete valamilyen módon már a Petőfi Körhöz is kapcsolódott. A színpadon Kocka Lászlónét, Sárdi Ferencnét, Vass Andrásnét és Korpáczi Józsefnét tapsolhatta meg a közönség.

Az ünnepi program csodálatos gálaműsorral ért véget. A Dal-Ma Musical és Zenés Színpad, valamint a Szilágyi Tánccsoport fiatal fellépői igazán emlékezetessé varázsolták az estét.

(A Jeruzsálemhegyi Baráti Kör könyvet is megjelentetett az évforduló alkalmából, amelyről itt olvashatnak.)


[fbcomments]