Közérzet · 2016.05.12.

JÓZANSÁG – Hová tettük az eszünket?

„Elég volt a folyamatos háborúságból. Az ország ebben kimerül.” Gémesi György, egykori MDF-es politikus, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke nemzeti összefogást hirdetett, ahogyan ő fogalmazott, „a józan ész forradalmát”. Egy évet adott magának és a mögéje felsorakozóknak, hogy megegyezzenek abban a 12 pontban, amelynek mentén élhetőbbé tehető Magyarország. Kész Zoltán független országgyűlési képviselő beszélgetett erről a politikussal Függetlenek egymás között című sorozatában szerda este.

A beszélgetés elején Kész Zoltán külön köszöntötte a megjelent volt polgármestereket, Debreczenyi Jánost, Dióssy Lászlót (Veszprém) és Máhl Ferencet (Olaszfalu), illetve Kuti Csabát, a megyegyűlés egykori elnökét.


Fotó: Lőrentei Tamás

Fotó: Lőrentei Tamás

Kész Zoltán felidézte, hogy Gémesi György egy évvel ezelőtti, március 15-i beszédében nagyon komolyan nekiment Magyarország vezetőinek. Ezt mondta: „Az egyre mélyülő morális válság, az elképesztő méreteket öltő korrupció, a hatalom a rendszerváltozás óta eddig soha nem látott centralizációja, a szakemberek politikai pártkatonákra való lecserélése, a politika létráján a hatalom és a vagyon köré sereglett bűnözők megjelenése, a brókerbotrány során eltűnt százmilliárdok a valódi felelősök megnevezése nélkül csak egy része ezeknek a történéseknek. Mindemellett lassan működésképtelen az egészségügy, a közoktatás az államosítás után többe kerül, és lassan, de biztosan csúszik lefele, az önkormányzatok pedig lassan a tanácsrendszerhez hasonló helyzetbe kerülnek, külpolitikánk pedig soha nem látott mélyrepülésben van.” Rá egy évre, az idei nemzeti ünnepen pedig meghirdette a 12 pontot. Gémesi György a hallgatóságnak felfedte 2015-ös beszéde megszületésének körülményeit. Elmondta, előtte robbant a Quaester-botrány, őt pedig nagyon felbosszantotta, megrázta, hogy aláír valaki 150 milliárd forint fiktív kötvényt, ennek ellenére még sincs börtönben. (Mint ismeretes, a Quaestor 150 milliárd forintnyi fiktív kötvényt bocsátott ki.)

Gémesi Györgytől interjút kértünk a Veszprém-kukacnak.

Ön meghirdette a józan ész forradalmát. Miért van erre szükség?

– Mert úgy látom, hogy a józan észnek ellentmondó irányba halad Magyarország. Szerintem ideje észhez térni és megtalálni azokat a közös pontokat az emberek gondolkodásában, amelyek mögé fel tud sorakozni a többség. A józan ész forradalma provokál olyan 12 pontot, amelyek összefoghatják az ország legsürgetőbb kérdéseit, amelyekre válaszokat és megoldást kell találni. Jövő márciusig vállaltam, hogy ezt megcsináljuk. Ha ez sikerül, akkor van esély arra, hogy ez a forradalom győzni fog. Ez nem fegyverrel vívott forradalom, nem is fülkeforradalom, hanem gondolkodásbeli forradalom. Az együttműködést hirdeti, nem azt, hogy ki kinek az ellensége, nem azt, hogy hova kell az ékeket verni, hogy az embereket megosszuk. Elég volt a folyamatos háborúságból. Az ország ebben kimerül. Ma nincs jövőképe Magyarországnak. Ahhoz, hogy újra legyen, elengedhetetlen a párbeszéd, az együttműködés a mindennapokban.

gemesi2Ön valóban hiszi, hogy lehetséges nemzeti összefogás, amíg mindkét oldal úgy véli, hogy a másik a vétkes?

– Ha hiteles emberek állnak a kezdeményezés mögé, akkor lehetséges. Én hiszek benne, azért hirdettem meg. A tapasztalataim jók, sokak érdeklődését felkeltette. Versenyképes alternatívát állíthatunk a Fidesznek.

Le lehet-e váltani ezt a kormányt 2018-ban? Ha nem tud az ellenzék legalább kétmillió szavazót egy közös erő mögé állítani, akkor ismét a Fidesznek állhat a zászló a következő választásokon. A FideszKDNP támogatottsága a legfrissebb felmérések szerint a biztos szavazók körében 50 százalék.

– Én inkább úgy fogalmaznék, 1,5 milliós szavazótábor van a Fidesz mögött. Ennél jóval több szavazóképes ember van az országban, csak meg kell találni velük a közös hangot. Meggyőződésem, hogy a józan ész az emberek 80–90 százalékát összeköti.

Ebben az ön által meghirdetett összefogásban a Fidesz-szavazók is benne vannak, vagy nem?

– Ezt ők döntik el. Megérzik-e, hogy cselekedni kell. Mi egy nemzeti minimum összeállítására törekszünk, amely morálisan és mentálisan is felemeli az országot. Ha nem teszünk semmit, tönkremegy, szétesik az ország ebben a folyamatos ellenségeskedésben.

Miért fognának össze különböző beállítottságú emberek, amikor a politika éppen a különbözőségek hangsúlyozásával igyekszik megnyerni a választókat?

– Sok minden történik, ami már nem vállalható fel. Mindennap olvasunk a sajtóban ezekről. Ezeket ki lehetne szedni a rendszerből. Például elég volt a korrupcióból! Próbáljunk megtisztulni! Vagy szeretnénk, ha a gyerekeink oktatása nem pártharcoktól és szakmai elégedetlenségtől lenne hangos, hanem fel tudnánk sorakozni egy olyan alapprogram mentén, amelyben van konszenzus. Mert nem állnak olyan nagyon messze egymástól az elképzelések, ha nem hatalompolitikai szemszögből közelítünk. Vagy az egészségügy égető problémái, az orvoshiány, az elvándorlás, a népességfogyás, ezek nemzetstratégiai kérdések, amelyekről beszélni kell, és nem úgy, hogy ha valaki balról mondja vagy jobbról mondja, akkor gyűlölt ellenség. Azt kell inkább nézni, mond-e olyasmit, ami segít megtalálni a megoldást. Számos ilyen kérdés van. Nagyon rossznak tartom például az önkormányzatok teljes gyámság alá helyezését is.

Gémesi György Kész Zoltánnal beszélgetve kifejtette még, hogy pilótajátéknak tartja, ami ma az országban folyik, a társadalom tudatos lebutítását. Az értékek menti megújulási szándékot az önkormányzatok nagyban segíthetnék, ha például a polgármesterek nem félnének. De a tapasztalat azt mutatja, hogy sokan nem mernek megszólalni, nemcsak polgármesterek, de tanárok, orvosok és mások sem, mert féltik az állásukat, a családtagjaik állását, a vállalkozásukat, a megrendeléseiket, az egzisztenciájukat. Visszaköszön az az érzés, amitől 25 évvel ezelőtt egyszer már megpróbált megszabadulni ez az ország.


[fbcomments]