Közérzet · 2016.01.05.

JÖVŐ – Veszprém, a kreatív város

Nanorobotok, felhúzható lányok és fiúk, napkollektoros kerti kockák – mindez már nem sci-fi, csak néhány példa a közeljövő valóságából, ami akár a veszprémi kreatív bázison is elkészülhet majd. A karácsonyi városházi fogadáson, nem hivatalos beszélgetésben hallottuk Porga Gyula polgármestertől, hogy kreatív fejlesztési program infrastruktúrájának létrehozását tervezik.

Ez több okból is örvendetes, először is, mert a kreatív gazdaság magas hozzáadott értékű, másodszor, mert lehetőséget kínál az egyetemen kinevelt és egyáltalán a veszprémi kreatív erőknek a kibontakozásra, a városok innovációs képessége pedig mindig is kulcsfontosságú volt. A kis helyi közösségek, kreatív cégek informális hálózatai némi állami és EU-s támogatással jelentősen befolyásolhatják a város jövőbeli állapotát.

A világméretű változások áramlatai olyan jövő felé sodornak bennünket, amely alapvetően különbözni fog életünk eddig ismert formájától, gondoljunk csak például a digitális megoldások villámgyors előretörésére. Egyetlen, amit tehetünk: meg kell lovagolni a változásokat. Veszprém már most is a sok kis személyre szabott vállalkozás városa. Támogatással, célirányos bázis kialakításával megerősödhet az intelligens város pozíciója, ami akár fő jellemvonásává is válhat, így találva meg a legfőbb jellegzetességét. Ha a statisztikákat nézzük, amelyeket Porga Gyula polgármester idézett az önkormányzati karácsonyi fogadáson, Veszprém város gazdasága eddig is jól teljesített, s igazából inkább hiányszakmák vannak, mint munkanélküliség. Tizenhat százalékkal nőtt a helyben megtermelt GDP/fő 2010–2015 között, ugyanakkor negyvenszázalékos növekedést ért el az ipar összkibocsátása. Jóval több nyertes pályázata (összesen 36) volt Veszprémnek, mint a környező megyeszékhelyeknek, és csaknem 10 milliárd forintot hoztak ezek a pályázatok, miközben Székesfehérvárra hat-, tatabányára hárommilliárd forint jutott ilyen címen 2007 és 2013 között. Mindennek ellenére nekem mégis az a véleményem, hogy meg kell találni azt a céget, vagy ha nem céget, akkor azt a húzóágazatot, amely a helyi tudásra alapozva eggyé válhat a város nevével, ahogyan egyből összenőtt a Győr–Audi, az Esztergom–Suzuki, a Kecskemét– Mercedes. Veszprém – kreatív város, igazán jól hangzana. Pozitív hatással lenne az itt élőkre és nyilván segítene itt tartani a tehetségeket.


[fbcomments]