Életmód · 2015.09.17.

Jól nyissuk ki a szemünket!

Az emberi látás élménye nélkülöz mindennemű erőfeszítést, és azt a csalóka benyomást kelti, hogy a vizuális információk feldolgozása igen egyszerű folyamat. Ám ez közel sincs így.

A látórendszerünk térben és időben eltérő, fragmentált, kétdimenziós jelsorozatok sokaságából hozza létre az egységes és folytonos háromdimenziós vizuális élményt. Hogy ez milyen óriási teljesítmény, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a tudomány a mesterséges látás és képfeldolgozás terén a technológia és az elektronika fejlődése ellenére is csak igen szerény eredményeket ért el.


– Gyakran értelmezik rosszul a jó látás fogalmát, mivel úgy vélik, az egyenlő a jó látásélességgel – magyarázza Balogh Petra, a veszprémi Interoptika vezetője. – Ez azonban egyáltalán nem így van, mert a látásélesség mellett is lehet probléma a periférikus látással, a mélységérzékeléssel (térlátás), a fókuszálás rugalmasságával, a vizuális memóriával, a szem-kéz-test koordinációval, a színlátással vagy egyéb látási képességekkel. Ezek a zavarok mind-mind akadályozhatnak abban, hogy a munkánkat kifogástalanul végezzük, legyen az számítógép, gépkezelés, járművezetés. A jó látás minden téren jelentősen hozzájárul a teljesítményünk javulásához, a szabadidőnk kellemes eltöltéséhez. Milyen gyorsan és hogyan rúgjunk, üssünk vagy dobjunk például egy labdát úgy, ahogy szeretnénk, hogy megfelelő sebességgel és hatásosan reagáljunk sportolótársunk akcióira? Arról nem is szólva, mit jelent a tökéletes látás egy autós számára.

interoptika

Mindenkinek hasznára válik, ha szakemberekkel konzultál, teljesen mindegy, hogy hány éves, hogy sportol-e, olvas, kerékpározik, kertészkedik, tévézik, gyermekre ügyel, főz vagy csak a szempilláit kívánja tökéletesen kifesteni – mindez megköveteli a jó látási képességeket.

És van egy jó hírünk: az Interoptikában a látásvizsgálat ingyenes.

(x)


[fbcomments]