Szórakozás · 2021.08.23.

Jól halad a Tüneményes utazás forgatása

A veszprémi SzeretFilm Stúdió Tüneményes utazás (#tüneményesutazás) munkacímű, közösségi finanszírozásban, helyi és országos szponzorációban készülő játékfilmjének tervezett 26 forgatási napjából 16 leforgott.

– A #tüneményesutazás az emberi érintésről, illetve annak hiányáról szól – mondja Buvári Tamás rendező. – A disztópia egy olyan jelen világban játszódik, amikor egy ismeretlen vírus képtelenné teszi az embereket arra, hogy… Többet nem árulhatok el. Még csak annyit, hogy a főszereplői egy anya, egy apa és a fiuk. Rajtuk, egy magyar családon, a magyar valóságon keresztül szembesülünk a problémával. Velük keressük és találjuk meg a megoldást ebben a rendkívüli road movie-ban. A történet jelene nem véletlenül télen játszódik, és nem véletlenül Európa legnagyobb tavánál. Ahol a táj jeges és hideg, kék és fehér. Csak a visszaemlékezésekkor találjuk magunkat a meleg nyárban. Amikor még minden rendben lévőnek látszott.

A Tüneményes utazás főbb helyszínei a tél végi Balaton, illetve Budapest és Bécs. A forgatás a tervezett ütemben zajlik, mindeközben a producerek szorgalmasan dolgoznak a teljes finanszírozási háttér előteremtésén.


A film nem valósulhatna meg Somlai Dávid, Angyal Gergely és Ruzsinszki Ádám koproducerek részvétele nélkül – így a veszprémi SzeretFilm Stúdió együttműködő partnerei a projektben a budapesti Greenbox, a Rollingpanda és az Origo filmstúdiók. A film költségvetése az előbb felsorolt stúdiók befektetéseire és a támogatók támogatásaira épül. Főtámogatói a Magyar Művészeti Akadémia, a Vemévszer Kft., az Interword, a Danubius Hotels, a BAHART, továbbá magánszemély mecénások. A Veszprémi Érsekség a gyártó egyesület működését támogatta. A filmalkotás a VEB2023 programsorozattal együttműködésben készül.

A főbb szerepekben Trokán Anna, Orbán Levente, Cservák Zoltán, Trill Zsolt lesznek láthatók, a veszprémi színészek közül pedig Halas Adelaida, Pap Lívia, Egyed Brigitta és Máté P. Gábor vettek részt a forgatáson. A továbbiakban tervezik Danis Lídia, Nagy Katica, valamint más színészek és civilek szerepeltetését.

Az eddigi forgatások érdekessége volt például a balatoni, víz alatti felvételek elkészítése, amelyben a stáb segítségére volt a BS-Fűzfő Vitorlás Klub. Forgattak Bécsben a bécsi Filminstitute nagylelkű támogatásával. A filmben szerepelnek egy táncelőadás jelenetei, amelyeket a budapesti Artus Stúdió színháztermében vettek fel Turós-Máté Kinga és Bakó Tamás táncművészek közreműködésével.

– Nagyon baráti, családias hangulatban zajlik a forgatás, és ez legfőképpen a színészek és a civil szereplők áldozatos szerepvállalásának köszönhető – teszi hozzá a rendező. – Lelkesen, önfeláldozóan vesznek részt a forgatáson. Úgy érzem, minden bizalmuk benne van a produkcióban, minekutána magam is nagy felelősséggel tartozom a film megfelelő befejezéséért és utóéletéért. A finanszírozási helyzet nem reménytelen, de észrevehető, hogy a járvány befolyásolja a cégek, a potenciális támogatók közreműködését. Értek váratlan és kellemetlen meglepetések, ám ezekre is fel kell készülni. Szerencsére többen vannak olyanok, akik kiállnak a független, veszprémi, helyi filmalkotás mellett, vagy akiket épp a balatoni kötődés miatt sikerült megnyernünk természetbeni vagy anyagi támogatónak. Most rajtunk a sor, hogy egy sikeres filmet készítsünk.

A Tüneményes utazás dialógusai részben improvizációban, illetve Solymosi Bálint József Attila- díjas író közreműködésével készülnek. A filmzene írója Barabás Lőrinc zeneszerző, előadóművész lesz, akit a veszprémiek nemrég láthattak, hallhattak a Papírkutyában. A zeneművész szinte minden népszerű országos fesztivál fellépője.

Amennyiben a filmkészítés a terv szerint halad, az utómunkákra a november–április időszakban kerülhet sor. Ezután egy jövő nyári premierben bíznak a producerek és az alkotói stáb.

Orbán Levente és Trokán Anna. Fotó: Tóth Zsolt operatőr


[fbcomments]