Egyéb · 2021.09.14.

Jogállamot és jóléti államot akar az ellenzék

Államot alapítani már nem kell, de a hazát újraalapítani és a megosztott országot újraegyesíteni igen – mondta Karácsony Gergely, az MSZP–Párbeszéd–LMP miniszterelnök-jelöltje mai sajtótájékoztatóján.

Ezzel Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő, frakcióvezető szavaira utalt. A képviselő az államalapító Szent Istvánra és Gizella királynéra emlékezve üdvözölte Veszprémben az esemény vendégeit.

Karácsony Gergely arról beszélt, hogy szeptember 18-án, az előválasztás kezdetével, egy új politikai korszak kezdődik Magyarországon. Lényege és értelme az, hogy Magyarország újra mindannyiunk közös otthona legyen és hogy az uralkodás politikáját a szolgálat politikája váltsa fel.

– Miniszterelnök-jelöltként arra szerződtem, hogy biztosítsam az ellenzéki pártok egységét, hogy egyben tartsam a különböző gyökerű pártoknak a kormányváltás érdekében létrejött szövetségét. Ezt a szövetséget pedig kiegészítsem azokkal, akik Magyarországon kormányváltást akarnak, de az elmúlt időszak csalódásai után kevésbé bíznak a sikerben. Amennyiben sikerül leváltanunk Orbán Viktor rendszerét és elszámoltatni őket a bűneikért, az igazán neheze még csak utána jön. Okos kormányzással, nap mint nap jó döntéseket hozva kell megszüntetnünk az emberek között kialakult egyenlőtlenségeket a jövedelem, a jó egészségügyi ellátás, a színvonalas oktatás és önmaguk kiteljesítése terén. Mindemellett meg kell szüntetnünk azt a gyűlöletet, ami az elmúlt években kialakult a hazánkban, amit a politika injekciózott bele a mindennapjainkba. Ehhez olyan politikustársakra van szükségem, akik ugyanezt az újraegyesítési törekvést képviselik – ajánlotta a választók bizalmába az MSZP–Párbeszéd két jelen lévő jelöltjét Karácsony Gergely.

A veszprémi kötődésű Mesterházy Attilát, aki az MSZP–Párbeszéd támogatásával indul az előválasztáson, fiatal, de rendkívül tapasztalt politikusként jellemezte. Az államalapítás gondolatához a jelölt maga annyit fűzött hozzá: jogállamot és jóléti államot kell teremteni Magyarországon. Három fő területen lát sürgető tennivalókat. Felszámolni az egyenlőtlenségeket, megoldást találni a liberális demokrácia válságára és helyreállítani az önkormányzatiságot. Minderre az ellenzéki program és Karácsony Gergely személye ad garanciát. Mint mondta, a veszprémi választókerület megnyerése nélkülözhetetlen a kormányváltáshoz. A felmérések szerint jelenleg ő a legesélyesebb ellenzéki jelölt, ezért arra kért mindenkit, vegyenek részt az előválasztáson, hogy a jövő évi nagy megmérettetéskor a legerősebb ellenzéki jelölt állhasson ki a Fidesz jelöltjével szemben.

Pápáról érkezett a sajtótájékoztatóra Grőber Attila, az MSZP–Párbeszéd képviselőjelöltje, aki a 4. választókerületben számít az ott élők szavazataira. Az ottani választásokon neki már többször sikerült nyernie ellenzékiként. A városában köztiszteletnek örvendő pedagógus arról beszélt, hogy a jövő Magyarországa elképzelhetetlen egy teljesen új oktatási rendszer nélkül. A Gutenberg-galaxisból a Neumann-galaxisba való átmenet nem fog sikerülni poroszos rendszerben, nyomasztó pedagógushiány mellett, önkormányzati kompetenciák nélkül – mondta. A központi irányítás, a „kézből etetés” technikája megfojtja az önkormányzatiságot, ennek megváltoztatása az egyik legfontosabb feladat – tette hozzá.

A sajtótájékoztatón felszólalt még a jelöltek mellett a nemrég Pro Urbe díjjal kitüntetett Pál Béla volt parlamenti képviselő és politikustársa, a pápai Gőgös Zoltán is. 

Pál Béla, Karácsony Gergely és Mesterházy Attila. Fotó: a szerző

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!