Gazdaság / Egyéb · 2022.08.24.

Jó üzlet a végrehajtás és az árverés

Két és fél év után ismét végrehajtás, árverés és kilakoltatások várnak az adósokra. A kormány a covid idején szüneteltette az eljárásokat, amit a közelmúltban feloldott. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar 1100 ingatlant árverezett el egyetlen hónap leforgása alatt, miután június 15-én lejárt a covid miatti kényszerértékesítési és -kilakoltatási moratórium.

Veszprémben, Sümegen, Berhidán, Pápán éppúgy lehet licitálni árverés előtt álló ingatlanokra, mint az ország többi részén. Nem kevésre: a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elektronikus árverési rendszerében jelenleg több mint négyezer adósra vár a végrehajtás. Ennyi ingatlanra lehet licitálni, nagy részük lakhatást szolgál, de tavaly év végén sokan kiestek a hitelfelmondási és -törlesztési moratórium köréből, azóta újra fizetniük kell. Amire persze képtelenek, mert többnyire elveszítették az állásukat. Számuk pedig csak tovább nő a rezsiköltségek emelkedésével, az infláció vágtatásával, a két számjegyű alapkamattal.  

Fotó: 24.hu

Korábban, ha a 90 napos türelmi idő lejárt, akkor bocsátották árverésre a hitel fedezetéül szolgáló ingatlant. A régi szabályok szerint az árverés 60 napig tartott. Ez idő alatt az ingatlan kikiáltási ára nem változott, érvényes vételi ajánlatot pedig lakóingatlan esetén a becsérték 70 százalékát elérő összeggel lehetett tenni. Ma az árveréseket fürkésző vevő már húsz napon belül érvényes vételi ajánlatot tehet és húsz nap alatt kiköltöztethető a fizetésképtelen tulajdonos.


Jog és erkölcs

A napokban botrányos történetről számolt be az országos média. Végrehajtás volt egy Veszprém megyei faluban. Pár perccel az árverés lejárta előtt Brunner Imre polgármester bevásárolt: kikiáltási áron, hárommillió forintért vette meg egy négygyerekes család otthonát. A szívbeteg anya nem tudta törleszteni a svájci hitelét. Az árverés előtt segítséget kért a polgármestertől, aki gátlások nélkül csapott le a házra, még a kiköltözés határidejének meghosszabbítását is megtagadta.

Végrehajtók rács mögött

Az elmúlt időszak nagy port felvert botránya egészen a „holdig szólt”. Az Igazságügyi minisztérium államtitkára (Völner Pál) és a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke (Schadl György) hónapokat töltöttek előzetes letartóztatásban gyanúsítottként. Egyelőre vádat még nem sikerült emelni ellenük a több száz millió forintos korrupciós ügyben. 2015-ben szigorított a kormány, de az új rendszerben is hatalmas összegeket lehet keresni az elárverezendő ingatlanok ügyes közvetítésével.  

Ez persze nem vigasztalja a négymilliós házakból vagy a másfél milliós lakásokból kiköltöztetett szegény embereket. Június 16-tól, a kilakoltatási stop feloldásától egy hónap alatt naponta 40 ingatlant árvereztek el. És az emelt rezsikről még csak ezután érkeznek a számlák.

Vezető fotó: nepszava.hu


1 Response

  1. dr. Gyeney Mária szerint:

    Nagyon hiányzik mindenhonnan a Szent Korona Tan!!!!!!

[fbcomments]