Gazdaság / Közérzet · 2020.10.12.

JÓ KÉRDÉS – Hova tűnt 1,4 milliárd?

Törzstőkét emelt 10 ezer forinttal az önkormányzat a saját cégjénél, továbbá némi tőketartalékot is összedobott számára, holott a gazdasági társaságnak (papíron) 1,4 milliárd forint törzstőkéje van. Vagyis nincs.

Adva van a Veszprém 2030 Műszaki Infrastruktúra Fejlesztési Kft. (korábban Csarnok, Kft.) amely „várhatóan szerepet kap” az Európa Kulturális Fővárosa beruházási projektek lebonyolításában. Csakhogy az önkormányzati tulajdonban levő gazdasági társaságnak egyetlen fillére sem lévén, az önkormányzat arra kényszerült, hogy a cég törzstőkéjét 10 ezer forinttal emelje és számára 6 millió 990 ezer forint tőketartalékot létesítsen. Ily módon stabilizálva a társaság gazdálkodását és a likviditását.

A veszprémi képviselő-testület a fentiekkel kapcsolatos előterjesztést legutóbbi ülésén egy ellenszavazattal elfogadta. A kukacoskodó képviselő Kovács Rajmund volt, akit megkérdeztünk miért nyomott nemet az előterjesztésre.

A Tulajdonosi Bizottság szeptember 17-i ülésén megkérdeztem, hogy ha az előterjesztés szerint ennek a cégnek több mint 1,455 milliárd forint a jegyzett törzstőkéje, akkor miért van szükség erre a 7 millióra? Azt a választ kaptam dr. Józsa Tamás kabinetvezetőtől, hogy ez az összeg már nincs meg, de egyelőre ezzel kell számolnunk, majd később korrigálva lesz. Elfogadhatatlan és felháborító, hogy valótlan adatokat tartalmazó előterjesztés alapján kellett a testületnek döntést hoznia. Valakinek egyszer el kell majd számolnia ezzel a pénzzel, ismereteim szerint a gazdasági társaság jogelődje az elmúlt években folyamatosan veszteséges volt – mondta a képviselő.

Kovács Rajmund kételyeinek hangot adván a fentiekkel kapcsolatosan írásbeli kérdéseket intézett dr. Dancs Judit jegyzőhöz, amelynek szövegét szerkesztőségünkbe is eljuttatta.


„Tisztelt Jegyző Asszony!
Szíves tájékoztatását kérem az alábbiakról:

  1.  A Veszprém 2030 Műszaki Infrastruktúra Fejlesztési Kft-nek mekkora a törzstőkéje?
  2.  A bizottsági és a testületi előterjesztés miért nem a megfelelő adatot tartalmazta?
  3.  Hol található ez az összeg, ha a kabinetfőnök szerint ez az összeg már nincs meg?
  4.  Mi az oka, hogy ez az összeg már nincs meg?
  5.  Mikor kívánják korrigálni a megfelelő számmal a kft. 2020. október 1-i hatállyal érvényes alapító okiratát?
  6.  Kérem megküldeni részemre a 2030 Műszaki Infrastruktúra Fejlesztési Kft. felügyelőbizottságának üléseiről készült jegyzőkönyveket.

Várom megtisztelő válaszát a törvényi előírásoknak megfelelően.

Tisztelettel,
Kovács Rajmund, önkormányzati képviselő.”

[stextbox id=”grey”]

Az alapító okirat október 1-től hatályos.

…„4. A társaság működésének időtartama

A társaság határozatlan időre jön létre, működését jelen Alapító okirat aláírásának napjával kezdi meg.

5. A társaság jegyzett tőkéje

A társaság jegyzett tőkéje 1.455.180.000,- Ft, azaz Egymilliárd-

6. A tag törzsbetétje

Név: Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata

Törzsbetét összege: 1.455.180.000,- Ft”…

[/stextbox]

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!