JÁRVÁNY — Terjed a MERS

Tovább nőtt a MERS koronavírus okozta halálesetek száma Dél-Koreában és a fertőzöttek száma is növekedett. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a járvány nagy kiterjedésére figyelmeztetett, és újabb óvintézkedések megtételét javasolta az ottani hatóságoknak, adta hírül a távirati iroda. A dél-koreai egészségügyi hatóságok 27 halálesetről tájékoztattak, 2500 iskolát és óvodát zártak be ideiglenesen és mintegy 3500 embert helyeztek karanténba.

A járvány Dél-Koreában tört ki, de a cseppfertőzéssel terjedő vírus főként a Közel-Keleten fertőz, ezért azoknak, akik oda tartanak, számítaniuk kell az esetleges megbetegedésre, figyelmeztetnek a hazai szakemberek. A megbetegedést május 20-án észlelték Dél-Koreában, vélhetően egy Szaúd-Arábiában járt férfi hurcolt be az országba.

A MERS koronavírus tüdőgyulladással, lázzal, köhögéssel, légzési nehézségekkel járó fertőzést okoz, amely az atípusos tüdőgyulladáshoz (SARS) hasonlít, ám annál kevésbé agresszívan terjed. A betegek halálozási aránya magas, több mint 40 százalékos, a kór ellen egyelőre nincs semmilyen gyógymód.

Fukuda Keidzsi, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgató-helyettese Szöulban tartott sajtótájékoztatóján arra figyelmeztetett, hogy a járvány „nagy és összetett”, ezért a megbetegedések számának további növekedésére kell számítani. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a MERS 2012-es feltűnése óta 1139 esetet regisztráltak, azok közül 431 volt halálos.


[fbcomments]