Életmód / Tech · 2016.06.05.

JÁRMŰVEK – Szép, aminek múltja van

Ugyan ki tudná megmondani, mitől esik az ember egyszerre csak szerelembe, ha meglát egy régi járművet, legyen az négy- vagy kétkerekű? Mert a szomszédnak is van egy csilivili oldtimere, és az olyan menő? Esetleg a rég divatjamúlt és jócskán túlhaladott, mégis örök életű formák, technikai megoldások ejtenek rabul? Netán valamilyen nosztalgikus kötődésből születik a vonzalom? Vagy egyszerűen csak a veterán járművek lélekrezgései dobogtatják meg a szívünket? Egy dologban biztos minden veterános egyetért: szép, aminek múltja, története van.

Szombaton az Aréna parkolójában ötödik alkalommal rendezett veterán motoros találkozót a Veszprémi Motoros Egyesület. Steffek Józseftől, az egyesület titkárától megtudtuk, hogy kereken száz, harminc évnél idősebb kétkerekűvel neveztek a résztvevők, és még legalább félszáz, be nem nevezett motorban gyönyörködhettek, akik kilátogattak a jó hangulatú rendezvényre. Felvonult csaknem harminc oldtimer autó – a Balaton Classic veteránautós túraverseny résztvevői –, ott volt a parkolóban egy szépséges tűzoltókocsi, valamint a nagy favorit faros Ikarus, amely a program teljes ideje alatt sétabuszozásra vitte a vendégeket. A véradó sátornál harmincnyolcan adtak vért, ez rekordot jelent a találkozók történetében.


A szervezők legnagyobb örömére olyan motorostársak is „előkerültek” a megye különböző településeiről, akik korábban nem vettek részt hasonló összejöveteleken. A saját keréken legtávolabbról érkezett motor gazdája Szolnokról tette meg az utat, de a siófoki testvéregyesület, sőt, a csallóközi (Szlovákia) Java Club is jelentős létszámmal képviseltette magát. Steffek József szerint ez azt jelzi, hogy mostanra sikerült olyan hagyományt teremteniük, amelyet az egyesület létrehozásakor célul tűztek maguk elé. Hasonlóan lelkes részvételre számítanak másik fő rendezvényükön, a mókás elnevezésű Snóbli Túrán is szeptember első felében.


[fbcomments]