Egyéb · 2021.08.26.

Jaj! vagy jó? – mármint a matematika

A matematika tantárgy megszerettetése az egyik vesszőparipája Lovász Lászlónak, az Akadémia volt elnökének, az Abel-díjas tudósnak, aki még a legmagasabb magyar kitüntetés átadása után is kedves tantárgyának fontosságáról beszélt.

A sok híresség nagyzoló nyilatkozata után, miszerint azt sem tudják, eszik-e vagy isszák a matekot, és szinte dicsekszenek, hogy épp csak megúszták a bukást e tárgyból, üdítő arról hallgatni, mennyire szép és milyen fontos a matematika. Lovász László nem mulaszt el egyetlen alkalmat sem, folyamatosan hangoztatja, a logikus gondolkodás miképp alapozható meg e tárggyal. 

A többszörös diákolimpikon szerint, ha a tanárok képesek lennének megszerettetni a matekot, az jelentősen javíthatná az ország jövedelemtermelő képességét is. A számtalan díjjal, kitüntetéssel elismert tudós hangsúlyozta, azt is érdemes bemutatni, hogy mely területeken alkalmazzák a matematika eredményeit. Példaként említette a mobiltelefonok vagy a GPS működését, szerinte ezek izgalmassá tehetik ezt a tudományt a fiatalok számára is.


Hogy mennyire lényeges az oktatási rendszerben átadni a diákoknak a matematika szeretetét, egyetlen személyes példa. Veszprém nagyhírű gimnáziumának lánydiákja az első időben nem strapálta magát túlságosan matekból, úgysem kell majd a továbbtanuláshoz. A következő évben a járvány miatt nagyapjától segítséget kért, s kapott. Az online beszélgetések során rácsodálkozott, nem is olyan ördöngösség ennek tanulása. A sikerélmény rendszeres felkészülésre késztette, aminek eredményeként év végén 4,5 lett a mumustárgy jegyeinek átlaga. Már elkönyvelte a négyest, amikor kiderült, ifjú matektanára jelest adott éves munkájára. A gimnazistával madarat lehetett fogatni! Fűnek-fának dicsekedett, hogy LÁNY létére a Lovassyban matekból van ötöse. Nehéz volt rádöbbenteni, hogy a „lány létére” formula milyen erős beidegződés. Hogy miért fogadja el a többség, nem való a lányoknak a matematika és nem baj, ha csak hármasuk van abból. 

Fotó: mta.hu / Mudra László
A matematikusok Nobel-díjaként jegyzett Abel-díjat kapta Lovász László, az MTA volt elnöke 


[fbcomments]