Közérzet · 2021.11.28.

Jaj a szép és okos nőknek?

A külsőm csak akadályozott – jelentette ki Ladik Katalin költőnő, performer egy minapi veszprémi beszélgetésben. Ugyanerről a jelenségről számolnak be elismert tudósnők, sikeres üzletasszonyok. Aki szép, az nem lehet túl okos? A közvélekedésben tartja magát ez a megállapítás.

Első hallásra meglepő volt, amit Ladik Katalin mondott és az is, hogy bár szép volt, okos, és „férfifaló” hírében állt, mégis magányosan élt. Meggyőződése szerint a szépsége akadályozta abban, hogy komolyan vegyék az irodalomban. Ugyanakkor tény, hogy azok a performanszai tették egy csapásra híressé, amelyekben vetkőzött, miközben mondta a verseit. Személyes tapasztalatból tudom, ha a világon bárhol bemutatkoztam, hogy újvidéki vagyok, mindjárt felderültek az arcok, „á, a vetkőző költőnő városa”!

okos, Jaj a szép és okos nőknek?
Ladik Katalin. Fotó a Trajković-gyűjteményből

Az elmúlt két évtizedben készült felmérések arról tanúskodnak, hogy a feminista mozgalmak ellenére szinte semmi sem változott a nők megítélésében. Minél szebb, izgalmasabb és sikeresebb egy nő, annál gyanakvóbb vele szemben a társadalom. És mi tagadás, rosszabbak a férjhez menési esélyei. A brit egyetemek kutatói megmérték 900 tizenegy éves lány és fiú intelligenciaszintjét, majd negyven év után visszatértek hozzájuk, hogy megtudják, házasságot kötöttek-e. Kiderült, a magas IQ-val rendelkező lányoknak komoly nehézségeik voltak a férjhez menéssel, míg az ugyanazon a szinten álló fiúk pikk-pakk találtak maguknak párt. A fiúknál minden IQ-szint-emelkedés 35 százalékkal növelte a házasodási esélyt. A lányoknál ugyanez az arány fordított. A sikeres karriert befutott, okos nők magukhoz hasonló férfitársat keresnének. Ugyanakkor a diplomás, sikeres férfiak úgy nyilatkoztak, alkalmi partnernek izgalmasak az intelligens, szép nők, de hosszú távra nem terveznek velük. Feleségnek inkább kevésbé attraktív, alacsonyabb végzettségű anyatípust keresnek, aki nem vitatkozik velük, nem idegesíti őket mindenféle fölösleges ötletekkel. Szép csendben neveli a gyerekeket, és nem kell azon izgulni, hogy megcsalja őket – számolt be a felmérésről a The Times.


Ja, hogy szépség, szerelem, intelligencia? Ugyan már! Na, erre varrjunk gombot!

A vezető képen René Magritte Szeretők című festménye. Fotó: schutterstock.com

Kép forrása: Thomas Griesel

[fbcomments]