Kultúra · 2015.06.18.

Izgalmas program az első Auer-hegedűfesztiválon

Újra fölfedeztetik a világgal a hegedűt. Izgalmas programot állított össze az augusztus 4-től 9-éig tartó első Auer-hegedűfesztiválra Kováts Péter igazgató, művészeti vezető. Az ambíció a névadó mesterhez méltó, nemcsak emlékezni akarnak, de a zenei élet új tendenciáit és tapasztalatait is összegezni. Tudatosítani akarják, milyen világhírű szülötte volt Veszprémnek Auer Lipót, aki bár tizenkét évesen elhagyta hazáját, mindig hangsúlyozta a magyarságát.

A nemzetközi rendezvényen Veszprémben olyan sztárok lépnek fel, mint Valery Sokolov, Jeremy Menuhin és Szasa Rozsgyesztvenszkij, Mischa Maisky, Mark O’ Connor, Baráti Kristóf, a Borogyin vonósnégyes, Roby Lakatos, a házigazda Kováts Péter és a Mendelssohn Kamarazenekar, valamint a Budapest Klezmer Band és a Szászcsávás Band.


Hegedűfesztiválnak nevezik a rendezvényt, ám nem csak hegedűszót lehet majd hallani – tudtuk meg Kováts Pétertől, a fesztivál igazgatójától, művészeti vezetőjétől. Azonban Auer miatt, akit a hegedű Liszt Ferencének nevezett Batta András, azokat a műfajokat részesítik előnyben, amelyekben a hegedű meghatározó. Lesz zenekari hegedűest, szonátaest, kamarakoncert, de népi hegedű és jazz is.

Mivel Veszprém szülötte, Auer Lipót (1845–1930) Szentpétervárott vált igazán nagy hegedűssé és pedagógussá, emléke előtt tisztelegve orosz hegedűsök dominálnak az első Auer-fesztiválon: Valery Sokolov, továbbá a híres karmester, Gennagyij Rozsgyesztvenszkij fia, Szasa Rozsgyesztvenszkij, aki Yehudi Menuhin fiával, Jeremy Menuhinnal fog fellépni. A nemzetközi élvonalba tartozó csellisták közül Veszprémben hallhatjuk Mischa Maiskyt. De meghívták a világ egyik legjobb vonósnégyesét, a Borogyint is, hiszen Auer nemcsak hegedűszólista volt és karmester, hanem vonósnégyes-játékos is. A Borogyin vonósnégyes tagjai a szabadságukról mondanak le, hogy itt lehessenek. A legkiválóbb magyar hegedűsök közül itt köszönthetjük Baráti Kristófot. Mivel a mester Amerikában is élt és dolgozott, meghívták Marc O’ Connort, az amerikai népi- és jazzhegedűszcéna sztárját, aki Bachot is játszik. Nagy öröm, hogy fellép Roby Lakatos is. Több koncerten közreműködik a veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar, amely egyben a fesztivál rezidens zenekara is. Rengeteget dolgoznak, a fesztivál rendezőjeként viszik a hátukon a terhet, hogy kiváló színvonalon emlékezzenek Auer Lipótra.

Tudatosítani akarják, milyen világhírű szülötte volt Veszprémnek Auer Lipót – fejtette ki Kováts Péter hegedűművész, fesztiváligazgató

Tudatosítani akarják, milyen világhírű szülötte volt Veszprémnek Auer Lipót – fejtette ki Kováts Péter hegedűművész, fesztiváligazgató

Kérdésünkre, hogyan sikerült a nagy neveket megnyerni az ügynek, Kováts Péter elmondta, részben személyes kapcsolatok révén. Hozzáfűzte, Auer Lipót nevének említése minden ajtót megnyitott, Oroszországtól Amerikáig nagyon tisztelik.

A fesztiváligazgató kiemelte, nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a fiatal közönség számára is vonzóvá tegyék a hegedűmuzsikát. Több fiatal előadót is hívtak, köztük a zeneakadémistákból álló feltörekvő Anima Musicae kamarazenekart. Fellép továbbá a veszprémi zeneiskola kamarazenekara, a Gárdonyi és az Auer Ifjúsági Szimfonikusok.

Kováts Péteréknek hála, az utóbbi időben kezdi elnyerni méltó helyét az utókor zenei köztudatában Auer Lipót, a tévéfilmet követően az idei Ünnepi könyvhétre elkészült az életét, pályafutását bemutató kiadvány, és augusztus 4-től Veszprémben megrendezik az első Auer-hegedűfesztivált. A nagy érdeklődésre számot tartó koncerteket a Hangvillában, az egyetem aulájában, a megyeháza dísztermében, az érseki palotában és a Dubniczay-ház udvarán tartják.

Magyarországon, vidéken ilyen fajsúlyú komolyzenei fesztivál nem sok van, Veszprém már régóta megérdemelné, hogy legyen egy ilyen kvalitású komolyzenei rendezvénye, amely a szervezők reményei szerint jelentős nemzetközi fesztivállá tudja kinőni magát, amennyiben a folytatásban is lesz rá támogatás.

Az első Auer-hegedűfesztivált az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja hároméves program keretében, amely mesterkurzusokat és webináriumot is magában foglal, illetve a jövőre tervezett nemzetközi hegedűversenyt. Mindezzel egyrészt az ifjúság felé szeretnék továbbítani Auer üzenetét, aki a hegedű igazi hangját keresve tanított, másrészt tudatosítani akarják, milyen világhírű szülötte volt Veszprémnek, aki bár tizenkét évesen elhagyta hazáját, mindig hangsúlyozta a magyarságát – fejtette ki Kováts Péter hegedűművész, fesztiváligazgató.


[fbcomments]