Egyéb · 2023.02.15.

Izgalmas budapesti villák 

Minden település magán viseli a történelem nyomait, így van ez Budapesten is. Első ismert lakói, a kelták épületeket nem hagytak hátra, de a rómaiak, a törökök igen. Sok híres épülete, köztük az egyedi és megismételhetetlen villák azonban nemcsak a korabeli építészet maradandó emlékei, hanem impozáns és érdekes színfoltjai egy-egy városrészének.

Fenn a bércen

A DODO lakberendezési webáruház híres budapesti villákról készített érdekes írásában remek történeteket mesél szép budai és pesti villaépületekről.

A Gellért-hegyen, az Orom utcában áll az impozáns, vörös téglával burkolt főhomlokzatával a romantikus-historizáló stílusú Schoch-Hegedüs villa tele sok középkori formával: négyszögletes alaprajzú tornyával és a lőrésekre hajazó pártázatával. Még ma is ősfás kert öleli körbe. Egy építési vállalkozó volt az eredeti megrendelője, de aztán dr. Hegedüs Lóránt gazdaságpolitikus, pénzügyminiszter tulajdonába került. Innen ered ez a kettős elnevezése. Ma hat lakás van benne. 


Rózsadomb kincsei

A második kerületben rengeteg érdekes villaépület maradt fenn. A Bimbó út és Alsó Törökvész út sarkán áll egy 1942-ben befejezett vasbeton szerkezetű, legyező alakú bérvilla, amelynek igen neves lakói voltak akkoriban: például a Siemens-Reiniger Művek műszaki igazgatója, vagy a Goldberger gyár igazgatója. 1956-ban felújították és ma már – szerencsére – helyi védelem alá helyezték.

Az Aranka utca 10. szám alatt áll a rózsadombi látkép ikonikus narancssárga villaépülete, mesebeli kastélya. Maga Gerstenberger Emil építőmester tervezte saját maga és a családja számára ezt a többtornyos és kupolás kicsi palotácskát. Ma egy gyermekvédelmi feladatokat ellátó kollégium működik a falai között.

Sok Bauhaus stílusú házat rejtenek a budai dombok, ezek egyike a Hankóczy Jenő utcában álló, 1932-ben emelt Balla-villa. Tervezője a weimari építészeti iskola tagja és első hazai képviselője volt. Tiszta geometrikus formái, teraszai, nagy ablakai és harmonikus kapcsolata a természettel kiváló korai példája a racionális modern építészetnek.

Pest rejtett csodái

A pesti oldalon is számos ikonikus villaépületet emeltek a korábbi időszakokban, ezek közül szerencsére mára a viszontagságos időszakokat átvészelt épületek közül jó néhányat felújítottak. Ilyen a Tildy Palota az Andrássy út 96. alatt, amely nevét az 1945-1946 között itt lakó volt miniszterelnökről, Tildy Zoltánról kapta. Ma négy luxuslakás van benne borospincével és mélygarázzsal, és éppen több milliárdért árulják.

A belváros ékessége az 1870-es évek végén épült neoreneszánsz Blaskovich-Palota a Reáltanoda utcában, amely a híres versenyló, Kincsem tulajdonosáé, Blaskovich Ernőé volt. Maga Kincsem is itt lakott egy márványetetős istállóban. A kor sok híressége tette itt tiszteletét: a német császár, a walesi herceg és a spanyol király is.

Ha érdekelnek a lakberendezési témák, a DODO-nál izgalmas cikkekre bukkanhatsz.


[fbcomments]