Közérzet · 2019.11.16.

IVARTALANÍTÁS – A szaporulatért is felelősséggel tartozunk

Közel százmillió forintot ad az agrártárca arra, hogy megkezdődhessen az országban a gazdátlan, kóbor kutyák ivartalanítása – olvashattuk a hírekben pár nappal ezelőtt. Sigmond Istvántól, a veszprémi állatkert nyugalmazott igazgatójától, az Otthont az állatoknak Alapítvány kuratóriumi elnökétől érdeklődtünk a részletek iránt.

Az országban harmincezer körülire becsülik a kóbor kutyák számát. Ez a pénz, amire egy kidolgozott feltételrendszer keretében lehetett pályázni, nagyjából 3500 eb ivartalanítását, mikrochippel való ellátását, féregtelenítését és oltását fedezi. A program egyelőre a szegényebb országrészekre fókuszál, ahol a kóbor kutyák elszaporodása már-már a közbiztonságot veszélyezteti. Ismerve a szempontokat, mi nem is pályáztunk, de bízunk benne, hogy az elkövetkező években is lesz majd ilyen lehetőség. A jövő évi program előkészítése, tervezése már megkezdődött – tudtuk meg tőle.


A kóbor kutyák előfordulásáról készült térkép

A kóbor kutyák előfordulásáról készült térkép

A felesleges szaporulat mindenütt óriási probléma, ami leginkább az állatmentő szervezeteknél érzékelhető. Megunt, kidobott, gazdátlan kutyák ezreiért folytatnak hősies, de sokszor kilátástalan küzdelmet, mert munkájukhoz hiányzik a „pénz, paripa, fegyver”. Mégis csinálják, önzetlen elhivatottsággal, önkéntesek és civil támogatók segítségével. Mentenek, ápolnak, rehabilitálnak, gazdát keresnek – magukra vállalva mások felelőtlenségének minden terhét. Hogy miért? Annak, aki nézett már egy mentett kutya hálásan csillogó szemébe, ezt nem kell magyarázni.

Persze, egy alomnyi kutyagyerek bűbájos tud lenni, felelős gazdaként mégsem árt elgondolkodni azon, lesz-e majd hova elajándékozni, eladni a kölyköket és ha nem, mi lesz velük? A felelőtlen kutyatartókat ez nyilván kevésbé érdekli, ők azok, akik zsákban, dobozban árokpartra, erdő sűrűjébe, jó esetben egy menhely kapujába teszik le a halálra ítélt jószágokat. Velük sok mindent nem lehet kezdeni, amíg jogszabállyal nem szigorítják az állattartás feltételeit.

Kutya nem való mindenkinek és akármilyen kegyetlenül hangzik, azoknak sem, akik képtelenek az ivartalanítás egyszeri költségét, valamint a szükséges oltásokkal, gyógyszerekkel és az állat megfelelő táplálásával járó kiadásokat előteremteni.

Ugyanakkor, miközben nap mint nap szembesülünk sokkoló történetekkel és képekkel, azt is tudjuk, hogy a kutya a többség számára társ, barát, sok idős vagy nehéz sorsú ember számára talán az egyetlen. Őket ettől megfosztani szívtelenség lenne. Fogjunk hát össze értük! Egy kutya ivartalanítása a testmérettől függően 15–30 ezer forint, ennyit egy kis közösség könnyen összedobhat. Figyeljünk egymásra, figyeljünk a környezetünkben élő állatokra, és segítsünk, ha megtehetjük! Az állatvédőknek így is marad tennivalója éppen elég.

Klau gazdára talált

Klau gazdára talált

 


[fbcomments]