Életmód · 2021.01.12.

ITTAS VEZETÉS – Öt sör, tíz óra józanodás

A legtöbb sofőr úgy gondolja, hogy ha előző este alkoholt ivott, de utána sokat evett, jót aludt, reggel a hideg zuhany alá állt és bőségesen megreggelizett, akkor határozottan józan. Pedig ez így, ebben a formában nem igaz.

Ünnepek környékén sokak dilemmája a következő: alkoholfogyasztás után vajon mennyi idő elteltével ülhetnek volán mögé? Ezt számolgatják, pedig az alkohol hatása sok mindentől függ, például az ivás ütemétől, attól, hogy mit és mennyit eszünk, mennyit alszunk, mennyi a súlyunk.

Átlagosan két–három órába telik, míg a szervezet 20 gramm tiszta alkoholt eléget. Ez a mennyiség megfelel egy feles vodka alkoholtartalmának, egy deci bor etanoltartalma pedig 12 gramm. Például egy 180 centi magas és 80 kilós férfi egy feles pálinka vagy vodka után egy órával a szondán 0,27 ezreléket mutat, az egy órán belül elfogyasztott három feles vodka pedig egy óra elteltével 0,69 ezrelék. A nulla elérése csak 5–6 óra elteltével következik be. A 0,5 literes sör egy órával az elfogyasztása után 0,38 ezreléket jelez, egy focimeccs ideje alatt négy félliteres sör után pedig vagy 10 óra kell a józan állapot eléréséhez.

A nőknek ennél több időre van szükségük ugyanezen alkoholmennyiség feldolgozásához, mivel szervezetük kevesebb vizet tartalmaz, így a férfiakéhoz képest magasabb lesz a véralkohol-koncentrációjuk.

Nincs olyan univerzális átalakító, amely megmondaná, mennyit ihatunk és vezethetünk következmények nélkül, illetve pontosan mikorra tűnik el belőlünk az elfogyasztott alkohol, hiszen minden szervezet másképp reagál. Ha mindenképpen autóba akarunk ülni, akkor az eredmény megmutatásában csak egy pontos alkoholszonda segíthet, de a legjobb, ha másik sofőrt keresünk.

 [stextbox id=”grey”]A KSH által közölt adatok szerint tavaly az év első negyedében az ittasan vezetők 174 balesetet okoztak. Ugyanezen időszakban tavalyelőtt 19,2 százalékkal kevesebb közúri balesetet történt ittas vezetők miatt. Az ORFK Kommunikációs Szolgálat szerint „bár a kijárási korlátozás érvénybe lépése óta kevesebben közlekednek, így kevesebb is a baleset, az ittasan okozott balesetek aránya azonban nem csökkent.”[/stextbox]

 

Lebán Csenge

Forrás: Totalcar

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!