Közérzet · 2015.09.23.

ÍTÉLET: Alapvetően békés volt a tüntetés…

A rendőrségnek adott igazat a 2012-es devecseri cigányellenes tüntetés ügyében a Kúria: eszerint a rendőrök helyesen jártak el, amikor nem avatkoztak be az eszkalálódó eseményekbe – írta az Index. A jobbikos szervezésű akció résztvevői ellenségesen vonultak fel a településen élő romák házai elé, többen kövekkel és palackokkal dobálóztak, ami miatt két ember meg is sérült. A rendőrség nem tett semmit, hogy megakadályozza az agressziót.

2012 augusztusában a Jobbik és szövetségesei által szervezett demonstráción a cigányellenes beszédek után a résztvevők a cigánysorra mentek, hangosan szidalmazták és dobálták a helyi romákat, akiket többek között genetikai hulladéknak neveztek. A megfélemlítő akcióban ketten is megsérültek: az egyik szervező, a jobbikos képviselő Ferenczi Gábor, akit véletlenül talált fejbe hátulról az egyik szélsőséges, valamint az egyik ház udvarán egy roma nő, akinek a karján ejtett sebet valaki.


A Magyar Helsinki Bizottság rendőrségi mulasztás miatt nyújtott be panaszt, mert véleményük szerint a rendőrség nem védte meg az ott élőket. A három évvel ezelőtt kezdődött ügy most jutott el a jogerős ítéletig. Mint a korábbi szinteken, ezúttal a Kúria is a rendőrségnek adott igazat. Az ítélet indoklása szerint a devecseri demonstráció alapvetően békés volt, amelyen ugyan történtek jogsértések, de ezek gyorsan megszűntek, ezért a rendőrségnek nem kellett beavatkoznia.

Mint azt Ivány Borbála, a Helsinki Bizottság munkatársa az Indexnek elmondta, szerintük a Magyar Gárdát ennél kevesebbért oszlatták fel, hiszen azok az akciók ugyan szintén erősen megfélemlítőek voltak, de nem történt fizikai atrocitás, míg Devecserben ketten is megsérültek. A perben azonban hiába hivatkoztak arra a strasbourgi ítéletre, amely azt mondta ki, hogy az ott élők jogainak a védelme fontosabb, mint egy demonstráció hatósági kontrolljának az esetleges technikai problémái, nem nekik adtak igazat. A Kúria rendőrséget felmentő ítélete miatt a Helsinki Bizottság a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul.

Emlékeztetőül egy videó, hogy milyen is volt az úgynevezett „békés” tüntetés Devecserben…

 


[fbcomments]