Közérzet · 2020.12.02.

ISTEN ÖNNEL! – Elhunyt dr. Szabadka Ödön

Hát elment ő is! Dr. Szabadka Ödön, a Csolnoky Ferenc Kórház szülész-nőgyógyásza, a „Szabadkadoki”. Fiatal emberként él az emlékezetemben, ahogy kicsit félszegen, de hangjában a szakmai tudás megnyugtató bizonyosságával mosolygott mindannyiunkra, akkor is, ha nem ő volt a választott orvosunk.

Tudtuk, hogy beteg, tudtuk, hogy a kollégái erőn felül küzdenek az életéért, és fellélegeztünk, amikor pár hete a halálhírét megcáfolták. Elhivatott orvos volt és nagyszerű ember, hitében és erkölcsiségében példamutató – kicsit mint egy eltévedt időutazó valamikor az ezernyolcszázas évek közepéről, de épp ettől volt annyira szerethető.


Mint az országban mostanra húsznál is több kollégáját, őt is a koronavírus vitte el. És ez a derűs lelkű, nagybetűs ember, a mi kedves dokink ma már csak egy szám a fekete statisztikában, ahol majd alapbetegségekkel magyarázzák a halálát. Élnie kellett volna még, de csak 66 esztendőt mért neki a sors. Hajtsunk fejet a Csolnoky Ferenc Kórház első covidos áldozata előtt, és őrizzük meg őt az emlékezetünkben, mert Kosztolányi szavaival élve: Nem élt belőle több és most sem él / s mint fán se nő egyforma-két levél, / a nagy időn se lesz hozzá hasonló.

Isten önnel doktor úr, nyugodjon békében!


[fbcomments]