Kultúra · 2016.11.24.

ISKOLASZÍNHÁZ – Megnyílnak a srácok

A gyerekeket elvarázsolja ez az előadás, és mi megyünk, ha hívnak bennünket – nyilatkozta a Veszprém Kukacnak A gyáva tegnapi bemutatója előtt a rendező, Scherer Péter. A gyáva egy kábítószerfüggő fiatalember vívódásairól szól. A darabot tegnap a veszprémi Deák Ferenc Általános Iskolában láthatták az Alkohol- és Drogsegély Ambulancia munkatársainak jóvoltából a város pedagógusai, segítői – még Porga Gyula polgármester is helyet foglalt a nézők között.

Az előadás előtt Scherer Péterrel, a darab rendezőjével beszélgettünk, aki a főszereplő fiatalember édesapját is eljátssza.

A gyáva a Nézőművészeti Kft. produkciója. A Nézőművészeti Kft.-t 2009-ben alapította Mucsi Zoltán, ön, Katona László és Gyulay Eszter művészeti vezető, akikhez 2012-ben csatlakozott Kovács Krisztián, A gyáva főszereplője. A felnőtteknek szóló Nézőművészeti Főiskola, A fajok eredete és más, évek óta futó, felnőtteknek szóló produkciók mellett ifjúsági előadásokat is készítenek.

A Nézőművészeti Főiskola című előadást még a Krétakörben hoztuk létre 2003-ban. A Krétakörből való kilépésünket követően találtuk ki az előadás kapcsán a Nézőművészeti Kft. nevet a minitársulatunknak, amellyel a saját ötleteinket valósíthatjuk meg. A Nézőművészeti Kft. egy közhasznú, nonprofit társaság, amelyik pályázhat, és amelyben azóta sokan megfordultak vendégként, a színészek közül például Kerekes Éva, Csákányi Eszter, Parti Nóra, íróbarátaink, Parti Nagy Lajos, Háy János, Tasnádi István pedig időről időre darabokat írnak nekünk.

Ma Magyarországon kevesen vállalnak olyan ifjúsági előadásokat, amelyek ennyire rázós témákról szólnak. A Nézőművészeti Kft. más társulatokkal összefogva, A gyáva esetében például a Manna Kulturális Egyesülettel, megpiszkálja a fiatalokat érintő legérzékenyebb problémákat is.

A felnőtteknek szóló előadások mellett, amelyek inkább könnyedek, ezek a produkciók jelentik számunkra a mérleg egyensúlyát. Nagyon fontosnak tartjuk a másság elfogadását, a toleranciát. Aztán meg mi másról érdemes beszélni a színházban, mint arról, ami tabusított? Pikáns, kényes témához nyúlni mindig érdekes. Ezeket a témákat felvetni már önmagában egy tett, ebben hiszünk. Ugyanennyire lényeges számunkra a fellépéseket követő beszélgetések, ezért minden előadásunkra jön velünk az adott téma szakértője: most például itt van Surányi Judit addiktológiai konzultáns. Az Ady/Petőfi után egy költővel, A vakságot követően egy látássérült fiatallal, a Soha, senki után, amely a családon belüli erőszakról szól, szintén egy szakemberrel beszélgetünk.

Mik a tapasztalataik ezekkel a beszélgetésekkel kapcsolatban?

A srácokat elvarázsolják ezek az előadások, és megnyílnak. Tegnap délután például a zirci III. Béla középiskolában voltunk A gyávával, és a 45 percesre tervezett kérdezz-felelek másfél óráig tartott. Csodálatos dolognak tartom, amikor egy fiatal lány 90-100 kortársa előbb bevallja, hogy ő bizony kábítószerfüggő volt. A gyerekek szinte egymás szavába vágva meséltek, kérdeztek. A Lovassyban például már négyszer voltunk.

Hogyan jutnak el az előadások a célközönséghez, ha az iskoláknak krétára sincs pénzük?

Az iskolák pályázhatnak, mi is szoktunk, de olyan is előfordul, hogy a diákok befizetnek fejenként 1000 forintot. Ha összejönnek kilencvenen-százan, már megyünk is. Rengeteg drogprevenciós pályázat létezik, és bárki megkereshet bennünket, mi nyitottak vagyunk, hisz az a célunk, hogy minél több fiatalhoz eljussanak az előadásaink. A gyávával már a 280. fellépésnél tartunk. Azt a hat darabot, amelyben én is benne vagyok, több mint 800-szor látta a közönség.

 [stextbox id=”grey”]Gyulai Eszter, a Nézőművészeti Kft. művészeti vezetője várja iskolák, pedagógusok megkeresését a következő elérhetőségeken: az esztergyulay@gmail.com mailcímen, vagy a 06 30 267 8539-os telefonszámon. Az érdeklődők tájékozódhatnak a nezomuveszeti.hu-n is.[/stextbox]

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!