Covid / Közérzet · 2021.04.16.

Iskolai csiki-csuki

Nyugodtan menjenek hétfőtől óvodába és iskolába a kicsik! Az ő érdeküket szolgálja a jelenléti oktatás, ők fogékonyak kevésbé a fertőzésre, és egyébként is javulnak a járványügyi adatok – összegezte a nyitásról érveit a közoktatási államtitkár csütörtökön.

A jelenléti oktatás megkezdése előtt négy nappal Maruzsa Zoltán az operatív törzs ülésén egyre csak sorolta, miért szükséges és lehetséges az óvodásoknak és az alsósoknak a közintézményekbe menniük. Tapasztaltuk már: kijelentéseit cáfolják főnökei döntései. Például legutóbb is elfelejtették vele közölni, hogy a felsősök mégis otthon maradhatnak április 19. után is.

Szegény Maruzsa Zoltánnak nemcsak a minisztériumában nincs módja tájékozódni, de úgy általában sem marad erre ideje. Azt állítja, lényegében befejeződött a 155 ezer pedagógus oltása – leszámítva azt az „apró” tényt, hogy az óvónők-tanítók-tanárok olyan vakcinát kaptak, amelyik a hatását csak a második adag beadása után éri el. Az emlékeztető oltást leghamarabb három hét múlva kezdhetik beadni, addig a bölcsődei gondozókkal együtt 200 ezren veszélyeztetettek.

Magyarázta még a nyitást a járványügyi adatok javulásával is. Ezzel szemben kinyilatkoztatása napján 5307 új fertőzöttet regisztráltak, 256 elhunytat jelentettek.

Azt is mondta, az alsósok esetében kevesebb a kockázat, ebben az életkorban kisebb a fogékonyság a fertőzésre. Szakmai érve pedig úgy hangzott, alsóban a digitális oktatás kevésbé hatékony, tehát a nyitás az ő érdekükben történik.

A Magyar Orvosi Kamara, a pedagógus szakszervezetek, a petíciók aláírói másként vélik, de a közoktatási államtitkár szerint nem gond, ha mindezek ellenére a szülők mégsem akarják, hogy a gyerekük iskolába menjen. Minden további nélkül megtehetik, hogy otthon tartják őket egy írásbeli kérelem benyújtása után. A jogszabályok erre lehetőséget adnak, az iskolavezetők engedélyezhetik. Viszont figyelmeztetett mindenkit: aki a jelenleg érvényes törvény szerint több mint 250 órát hiányzik, annak osztályozóvizsgát kell tennie, hogy elismerjék neki a tanévet. Nem is Magyarországon lennénk, ha nem született volna „kiskapus” megoldás. Többen már köröztetik, miképp lehet az online Kréta rendszerben az igazolást elkönyvelni, hogy ne számítson bele a 250 órás hiányzásba.

Akik viszont ebből a csiki-csukiból biztosan nem jönnek ki jól, azok a diákétkeztetéssel foglalkozó cégek. Nekik a héten már vissza kellett mondaniuk alapanyag megrendelésüket, mert a felsősök mégsem esznek majd a menzákon. Ha a minisztériumban vagy a kormányban meggondolják magukat a kicsikkel kapcsolatban, akkor a krumpli vagy a káposzta bizonyára rájuk rohad, mert többnyire csak 2–3 munkanappal előbb tudják törölni a megrendeléseket.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!