Közérzet · 2021.02.16.

ISKOLAÉRETTSÉG – Vonják vissza az ombudsman által is több ponton jogszerűtlennek minősített törvényt!

A Szülői Hang Közösség üdvözli, hogy az Alapvető Jogok Biztosa vizsgálatában több ponton jogszerűtlennek találta az iskolaérettség eldöntésének 2020-ban hatályba lépett új rendszerét. Ennek apropójából sajtóközleményt adott ki.

Ahogy arra korábban is felhívtuk a figyelmet, az új törvény hatására sok ezer gyermek éretlenül kezdi meg az iskolát, amit az ombudsmani vizsgálat is alátámasztott: „nagy számban lehettek azok a kisebb érdekérvényesítési képességgel rendelkező szülők, akik eleve nem éltek vagy nem tudtak élni – adott esetben az iskolába lépéshez szükséges szintet el nem érő gyermekük érdekében – felmentési kérelemmel, miközben az indokolt lehetett volna”.

A vizsgálat alátámasztotta a Szülői Hang Közösség több aggályát is a törvénnyel kapcsolatban. Egyebek mellett megállapította a következőket:

  • A kizárólag elektronikus űrlap kitöltésével benyújtható kérelmezés esélyegyenlőtlenséghez vezet.
  • Az eleve is túlterhelt szakszolgálatoknál a nagyszámú iskolaérettségi vizsgálat miatt a szakszolgálatok egyéb feladataikat háttérbe kell, hogy szorítsák vagy át kell, hogy ütemezzék, ami az érintett gyermekek számára jogsértést eredményez.
  • A január 15-ei határidő után is történhet a gyermekek életében olyan változás, ami a tankötelezettség halasztását teheti szükségessé, de erre a törvény nem ad módot, és ez sérti a gyermek legjobb érdekének megfelelő eljárás elvét, ezzel összefüggésben alapjogi visszásságot okoz.

Az ombudsman által is jelzett problémákat lehetetlen az alapjaiban elhibázott jogszabály apróbb javítgatásával orvosolni. A szülők számára nem elegendő a bürokratikus eljárásrend ismertetése. Elsősorban a pedagógiai szempontokkal kapcsolatos, személyre szabott tájékoztatás szükséges. Kerülendő, hogy az eleve túlterhelt pedagógiai szakszolgálatokkal vizsgáltassanak meg sokezernyi gyermeket feleslegesen, hiszen a különleges esetek kivételével a szülő és az óvodapedagógus közösen legtöbbször meg tudja állapítani, mi lenne a gyermek számára a legjobb. Olyan rendszerre van szükség, ami az óvodapedagógust is aktívan bevonja a döntési folyamatba és ami a szülő és az óvodapedagógusok együttműködésére épít. Az ombudsman által feltárt jogsértések után ismét elvárjuk a kormánytól az érdemi változtatást.

Vonják vissza a törvényt! A problémák csak szakmai egyeztetésekre alapuló, új jogszabályok kidolgozásával orvosolhatóak.

Szülői Hang Közösség

 

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!