Gazdaság / Közérzet · 2020.12.09.

IPARCIKKPIAC – A hír, a cáfolat és a háttér

Nagyot szólt tegnap két piacos kereskedő facebook-bejegyzése arról, hogy reggel közölték velük, jövőre megszűnik Veszprémben az iparcikkpiac. A lakossági felháborodást kommentek tucatjain lehetett lemérni, nem véletlen, hogy szinte azonnal megjelent a hivatalos cáfolat. Utánajártunk mi történt, és megkérdeztük, mire számítsanak az árusok.

A hátteret Köller Tamás, a VKSZ Zrt. titkárságvezetője segítségével tisztáztuk, aki leszögezte, hogy az iparcikkpiac felszámolása nincs napirenden, de arra, hogy a kereskedőkkel az eddig megszokott módon kössenek szerződést, pillanatnyilag nincs lehetőség. Elmondta azt is, hogy miért, de előbb nézzük a tegnapi eseményeket.


A (nem ál)hír

Kedden reggel a vásárcsarnok parkolójába kitelepült kereskedőket hármas-ötös kiscsoportokban arról tájékoztatta a piacfelügyelő, hogy a jövő évi szerződéseket nem lehet megkötni, mert 2021-ben megszűnik a heti kétszeri (kedd, péntek) iparcikkpiac. Állítólag Brányi Mária alpolgármester neve is elhangzott, aki szerint a kirakodóvásárra nincs szükség, a területen egyébként is parkolóbővítést tervez a város.

A veszprémi nagypiacnak sok évtizedes múltja van. Magyar családoknak ad megélhetést és magyar családoknak jelent alternatívát a plázák méregdrága árukínálatával szemben. Ez az a hely, ahol a vevő és a kereskedő ismerősként köszönti egymást, ahol a vásárlás még őrzi a személyesség varázsát, ahol kérdezni, megbeszélni és beszélgetni lehet. Piacosnak lenni nagy kihívás, kemény meló és annál is nagyobb kockázatvállalás. Egy járvány, egy eltörölt karácsonyi vásár, de akár egy ideiglenes áthelyezés is súlyos egzisztenciális sebet ejt, a piacbezárás pedig akár csődbe is viheti a vállalkozást. Nem lehet csodálkozni a kereskedők túlfűtött érzelmű reakcióján.

Ami biztos, hogy az információt nem a kisujjukból szopták, nem álhírt terjesztettek, azt a piac vezetőjétől hallották. Miért kételkedtek volna? Hiszen minden évben ez idő tájt, december 15. és18. között szokták aláírni a következő évi bérleti szerződésüket. Most is erre számítottak, mivel az idei megállapodásuk december 31-én lejár. Ha nem lesz szerződésük, január elsejétől már nem pakolhatnak ki kedden és pénteken. Félelmeiknek az is alapot ad, hogy a hírek szerint a csarnok január-februári felújítása miatt az állandó üzletek fognak a piaci parkolóba, vagyis az ő helyükre kitelepülni.

Felemlegették, hogy más megyeszékhelyekhez képest Veszprémben irreálisan magasak a bérleti díjak, cserébe alig kapnak valamit. Se normális parkolási lehetőség – autóikat a nyugdíjasház mellett tudják csak letenni –, se áram, se egy tető a fejük fölé. Nem várnának luxuskörülményeket, de Székesfehérvár vagy Pécs példáján a városvezetés is elgondolkodhatna. Abból az évi 22–25 millió forintból, amit bérleti díjként a VKSZ Zrt. kasszájába befizetnek, juthatna tán valamennyi a fejlesztésre.

A cáfolat

Városi hírportálokon rekordsebességgel cáfolta a bezárás hírét a VKSZ és maga az alpolgármester is. A hír ebben a formában nem igaz. Jelen pillanatban a VKSZ Zrt. vagyonhasznosítási megállapodásának újratárgyalása van porondon, melynek kapcsán a Tulajdonos több ponton szeretne pozitív változást eszközölni. Erről a januári városi Közgyűlés fog dönteni. Ezek egyike sem érinti hátrányosan – jelenlegi formájában – az iparcikk piacotírta az üzemeltető. Brányi Mária alpolgármester nevében a személyi titkára reagált: A vagyonhasznosítási megállapodása a Vásárcsarnok épületének hasznosításával kapcsolatban jelenleg folyamatban van, vélhetően januárban kerül közgyűlés elé. Az új szerződésben több ponton készülünk változtatásokra, melyek jelenleg formálódási szakaszban vannak. Javasoljuk a témára való későbbi visszatérést.

Ami azt illeti, egyiktől se lettünk túl okosak, különösen az utóbbi mondatok ébresztenek kételyeket. És mi az, hogy január? Addig a kereskedőkkel mi lesz?

A háttér

Köller Tamás ennél értelmezhetőbb és némileg talán megnyugtatóbb válaszokat adott.

Egy félreértelmezés okozott riadalmat – mondta –, téves információ kerülhetett ki egy belső megbeszélésről és jutott el a kereskedőkhöz.

Megtudtuk, hogy a VKSZ, mint üzemeltető/vagyongazdálkodó és az ingatlantulajdonos önkormányzat közötti, tíz évre szóló koncessziós szerződés februárban lejár. Az új szerződés feltételeinek, tartalmának egyeztetése folyamatban van, elfogadásához önkormányzati jóváhagyás szükséges, amire várhatóan a januári testületi ülésen kerül sor. A tartalmi részek jórészt fejlesztési, elszámolási kérdésekről szólnak, ezek egyike sem érinti az iparcikkpiac létét.

Mivel újabb tíz évről beszélünk, arra törekszünk, hogy a szerződést a lehető legjobb feltételekkel kössük meg, számolva azzal, hogy a változó gazdasági környezetben is meg kell őriznünk a létesítmény fenntarthatóságát. Az iparcikkpiac kereskedőinek igényét és érdekeit ugyancsak szeretnénk a fejlesztésekben érvényre juttatni.

Kérdésünkre, hogy valóban tervezik-e a zárt piaccsarnok felújítását az év elején, és valóban nyílt térre települnek-e a benti üzletek, a titkárságvezető igennel válaszolt. Hozzátette, hogy azok az állandó boltok, amelyeknek az üzemeltetői ezt igénylik, a csarnok főbejárati oldalán, a zöldséges standok helyén, faházakban kapnak helyet, tehát nem a parkolóban, nem az iparcikk-kereskedők területén.

Kötnek akkor új szerződést az iparcikkes kereskedőkkel még a szerződésük év végi lejárata előtt? – kérdeztük végül, hiszen az egész tegnapi kalamajka ekörül forgott.

Igen, januárra mindenképpen le fogunk szerződni velük az elkövetkező napokban, ha pedig megszületik az önkormányzati döntés a város és a VKSZ újabb tíz évre szóló koncessziójáról, velük is új szerződést kötünk. Jelen pillanatban nem tehetünk mást, hiszen a jövő évre csak akkor köteleződhetünk el, ha vagyongazdálkodóként újra birtokon belül leszünk. Ennek téves értelmezése okozhatta a galibát.

Egyelőre ennyit sikerült kibogoznunk, de ígérjük, rajta tartjuk a szemünket az ügyön. Bárki bármilyen további információval rendelkezik – most vagy az elkövetkező hónapokban bármikor –, megköszönjük, ha eljuttatja szerkesztőségünkbe. Veszprém piacát nem hagyhatjuk elveszni!


[fbcomments]